-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:03
No menu items!

Comitet pentru gestionarea efectelor produse de secetă și caniculă în agricultură, la Guvern. Ciucă: Este necesar să intervenim rapid

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, marţi la Palatul Victoria, prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură. S-a dispus alocarea fondurilor necesare pentru  executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii și s-a propus folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români. Vom continua să investim şi să modernizăm agricultura, pentru a micşora dependenţa de situaţia meteorologică. Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate. Toată reţeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată şi extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Printre măsurile cu perspectivă imediată evaluate la nivelul Comitetului se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole, dar şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie, anunță Executivul.

Totodată, vor fi alocate fondurile necesare pentru  executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine astfel în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia de irigare. S-a propus, de asemenea, folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.

A doua parte a setului de măsuri discutate în cadrul Comitetului interministerial vizează soluţiile necesare de sprijin pentru recoltarea, transportul, depozitarea şi valorificarea produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime şi a condiţiilor de funcţionare în zootehnie şi în unităţile de prelucrare/procesare şi aprovizionare a populaţiei cu produse agro-alimentare.

Ca obiectiv pe termen scurt şi mediu, Comitetul îşi propune să implementeze măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de industrializare a producţiei agricole primare şi valorificarea acesteia şi sprijină fermierii în vederea pregătirii şi desfăşurării campaniei agricole din toamnă.

Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanţi la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Conducerea Comitetului este asigurată de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

                                                                                                                   Adina Silav