Legea Bugetului de stat şi cea a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2016 au primit, duminică, raport favorabil cu unanimitate de voturi din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament, plenul reunit al celor două Camere urmând să dea votul final miercuri.
Proiectul de buget pe anul viitor a fost discutat în Parlament într-un ritm accelerat şi, după două zile în care membrii Comisiilor reunite de buget, finanţe şi bănci din Parlament au discutat pe marginea alocărilor pentru fiecare ordonator de credite în parte, bugetele celor mai multe ministere au fost adoptate fără amendamente, votul final fiind programat miercuri.
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, vineri seara, că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere față de anul curent.
În data de 4 decembrie, Dragu a afirmat că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.
Ea a precizat, totodată, că nu se intenționează introducerea de taxe noi și nici majorarea celor actuale în 2016, iar creșterea veniturilor bugetare va fi axată pe o mai bună colectare.