2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:17
No menu items!

Comisia UE recomandă începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Maia Sandu: Obiectivul este 2030

spot_img

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina. Maia Sandu, președinta Republicii Modova a afirmat că obiectivul de aderare este 2030.

”Astăzi este o zi istorică”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, după anunțul privind avizul favorabil pentru începerea negocierilor de aderare.

”Completarea Uniunii noastre este un apel al istoriei. Completarea Uniunii noastre are şi o logică puternică economică şi geopolitică. Fostele extinderi au arătat beneficiile enorme atât pentru ţările care aderă, cât şi pentru UE. Câştigăm cu toţii”, a mai spus von der Leyen.

În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kievul îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei, adoptarea unei legi privind activitatea de lobby şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.

În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

De asemenea, executivul UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Bosnia-Herţegovina, ”odată ce gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare este îndeplinit”. Comisia a recomandat și acordarea statutului de ţară candidată Georgiei odată ce va îndeplini anumite condiţii.

Liderii statelor UE vor decide dacă să accepte sau nu recomandarea Comisiei Europene privind Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina la summitul Consiliului European din decembrie.

Președinta Maia Sandu a afirmat că recomandarea este o recunoaștere a efortului instituțiilor statului, ”care muncesc pentru a transforma R. Moldova, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”.

„Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. O Moldovă în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”, a mai spus Maia Sandu.

T. S.