-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:58
No menu items!

Comisia publică un ghid de achiziții publice pentru statele membre

spot_img

Comisia Europeană a publicat un ghid care își propune să sprijine statele membre cu dificultăți în cadrul procedurilor de achiziții publice.

”Ghidul îi va ajuta pe funcționarii publici din întreaga Uniune să identifice și să evite cele mai frecvente erori în procedurile de achiziții în cadrul proiectelor co-finanțate prin intermediul Fondurilor structurale și de investiții europene”, potrivit unui comunicat al Comsiei.

”Prin reducerea erorilor din cadrul procedurilor de achiziții publice, investițiile europene vor produce mai repede efectele așteptate privind creșterea economică și crearea locurilor de muncă, iar bugetul Uniunii Europene va fi protejat”, a afirmat comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu.

”Cele mai des întâlnire erori în procedurile de achiziții publice se produc din cauza capacității administrative insuficiente. Din acest motiv, Comisia Europeană ia măsuri pentru a întări capacitatea administrativă și pentru a îmbunătăți sistemele de gestiune și control. Începând cu data de 1 decembrie, comisarii Crețu și Bieńkowska vor avea o serie de întâlniri pentru a evalua progresele realizate în îmbunătățirea sistemelor de achiziții publice din cadrul politicii regionale a UE”, potrivit comunicatului.

Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru piață internă, industrie și antreprenoriat, a declarat că o mare parte din finanțările UE este injectată în economia reală prin procedurile de achiziții publice, iar licitațiile transparente sunt esențiale pentru maximizarea efectelor cheltuirii fondurilor publice.       

Cele mai des întâlnire erori în procedurile de achiziții publice se produc din cauza capacității administrative insuficiente, iar Comisia Europeană vrea să ia măsuri pentru a întări capacitatea administrativă și pentru a îmbunătăți sistemele de gestiune și control.

Începând cu data de 1 decembrie, comisarii Crețu și Bienkowska vor avea o serie de întâlniri pentru a evalua progresele realizate în îmbunătățirea sistemelor de achiziții publice din cadrul politicii regionale a UE.

În România, cele mai multe proiecte cu finanțare europeană au devenit neviabile sau au fost fraudate prin procedurile de achiziții publice.

Achizițiile publice reprezintă 19% din PIB-ul UE. Aproximativ 48% din fondurile structurale și de investiții europene sunt cheltuite în cadrul achizițiilor publice.

Varianta în limba română a Ghidului poate fi găsită aici.