-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:20
No menu items!

Comisia Europeană propune un plan de relansare a industriei. Care sunt mizele României

spot_img

Comisia Europeană propune un plan de relansare a industriei. Care sunt mizele României

Următorul Consiliu European se va axa pe soluțiile de reindustrializare a economiei UE, cu accent pe industria auto, construcții și siderurgie, a afirmat joi Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Industrie.

”Planurile întocmite în colaborare cu guvernele, reprezentanții industriei și partenerii sociali, pentru relansarea unor sectoare-cheie precum auto și construcțiile, dar și crearea unor echipe de lucru speciale, constituie pași foarte importanți. În următoarele câteva zile, vom adopta și un Plan de Acțiune în domeniul Oțelului (n.r. – Steel Action Plan), care reprezintă un test crucial pentru voința Europei de a schimba politicile cu scopul de a inversa declinul din acest sector”, a declarat Tajani, într-un discurs ținut la Bruxelles.

Următorul Consiliu European va avea loc pe data de 27 iunie.

Contextul economic este foarte sensibil pentru economia României și pentru cea a UE, în general.

Zona Euro, principala destinație a exporturilor românești, a revenit pe scădere, iar avansul PIB-ului pentru primul trimestru în România a fost de 0,7%.

Grupul ArcelorMittal, care deține combinatul siderurgic de la Galați, a anunțat recent că s-ar putea retrage din Europa, dacă decalajul de competitivitate față de alte continente va continua să se mărească. Aflat în România luna trecută, Lakshmi Mittal, proprietarul grupului, s-a referit concret la prețurile mari ale energiei.

Șomajul în UE a ajuns la 12%, iar în state precum Spania sau Grecia este în jur de 25%, iar competitivitatea industrială este esențială pentru a rezolva problema creșterii economice și a șomajului.

Industria reprezintă 75% din exporturile Uniunii Europene și 80% din investițiile private din cercetare. Fiecare loc de muncă din industrie generează între 1 și 2 locuri de muncă în sectorul serviciilor.

”Multe state membre au probleme mari cu nivelul de productivitate, capacitatea de inovare, mediul de afaceri, prețurile la electricitate, accesul la finanțări și întârzierea plăților. Trebuie să acționăm acum și să rezolvăm această problemă. Activitățile industriale care s-au delocalizat în cea mai mare măsură sunt acelea care au avut supra-producție sau acelea în care prețul energiei sau al forței de muncă au o proporție mare”, a mai declarat Tajani.

În prezent, media prețurilor la energie în UE este de două ori mai mare decât în SUA și de trei ori mai mare decât în China.

În procesul de reindustrializare, inovarea va juca un rol esențial. Potrivit Comisiei Europene, cele mai performante state la acest capitol sunt Suedia, Danemarca, Germania și Finlanda, iar România, Lituania, Bulgaria și Letonia sunt la coada clasamentului.

Vlad Bârleanu

Foto: http://ec.europa.eu