-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:00
No menu items!

Comisia Europeană critică propunerea României pentru Acordul de Parteneriat pe bugetul 2014-2020

spot_img

Principalele critici sunt neclaritatea și lipsa de strategie

 

comisia UEComisia Europeană a atenţionat Guvernul că alocarea bugetară propusă în Acordul de Parteneriat pentru banii UE 2014-2020 reflectă în continuare dezechilibre, fapt ce reprezintă o sursă de îngrijorare, iar mecanismele de detectare şi prevenire a conflictelor de interese la achiziţii trebuie aplicate, potrivit mediafax.ro.

”Alocarea bugetară propusă reflectă în continuare dezechilibre, fapt ce reprezintă o sursă de îngrijorare. Alocarea propusă pentru mediu în cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională şi în cadrul Fondului de Coeziune a fost redusă şi mai mult comparativ cu propunerea iniţială, slăbind şi mai mult capacitatea României de implementare a infrastructurilor cerute de acquis”, atenţionează oficialii CE, în documentul transmis autorităţilor de la București.

Aceștia arată că descrierea priorităţilor de finanţare este neclară şi acoperă o gamă largă de intervenţii, prin introducerea serviciilor publice locale furnizate de companii publice şi private, fiind nevoie ca această abordare să fie revizuită.

În privinţa planificării pentru transport, se atenţionează că nu sunt suficient descrise contextul trasnaţional şi legăturile internaţionale cu ţările vecine.

Oficialii europeni arată că sistemul de achiziţii publice necesită în continuare o îmbunătăţire semnificativă pentru a putea fi considerat eficient, în pofida progresului recent, dar timid.

Transparenţa procedurilor de acordare a contractelor de achiziţii publice este periclitată de lipsa de coerenţă şi consistenţă a opiniilor formulate de diferite instituţii. Mecanismele de detectare şi prevenire a conflictelor de interese trebuie implementate în mod efectiv, indiferent de sursa de finanţare.

Comisia mai atenţionează că nu este îndeplinită condiţionalitatea legată de ajutorul de stat, că rolul Consiliului Concurenţei trebuie clarificat pentru a asigura respectarea prevederilor privind ajutorul de stat şi că România ar trebuie să evalueze necesitatea modificării legii, în vederea modernizării acestui proces.

La sfârșitul lunii martie, România a trimis Acordul de Parteneriat, Comisia Europeană având trei luni la dispoziţie pentru a-l aproba.

Versiunea inițială a Acordului a fost catalogată drept incoerentă, iar oficialii de la Bruxelles au criticat Guvernul în mod constant pentru întârzieri în redactarea documentului.

România va beneficia de fonduri structurale în valoare de 22,9 miliarde de euro pentru perioada bugetară 2014-2020, la care se adaugă subvențiile pentru agricultură și dezvoltare rurală.

S.Z.