1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:21
No menu items!

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru CE Hunedoara de 37 mil. €

spot_img

În șase luni de la acordarea împrumutului, statul ar trebui să vină cu un plan viabil de redresare

hunedoara

Comisia Europeană a anunțat marți că a aprobat temporar un ajutor de salvare, în valoare de 167 de milioane lei (37,7 milioane EUR), acordat de autoritățile române Complexului Energetic Hunedoara.

Ajutorul de stat este în concordanță cu normele UE și este limitat la suma necesară CE Hunedoara pentru a-și desfășura în continuare activitățile de exploatare a centralelor electrice în următoarele șase luni și pentru plata creditorilor.

”România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare, după cele șase luni”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

CE Hunedoara este un producător de energie electrică și termică din România, cu sediul la Petroșani, în județul Hunedoara. Compania deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică și are aproximativ 6.500 de angajați, fiind cea mai mare întreprindere din județ. CE Hunedoara are obligația, ca serviciu de utilitate publică, de a furniza energie termică gospodăriilor din Deva și din Valea Jiului.

Pe data de 16 aprilie, Bogdan Chirițoiiu, președintele Consiliului Concurenței, a anticipat că executivul european va aproba un ajutor de stat de 100 milioane lei, pe care Guvernul vrea să-l acorde Complexului Energetic Hunedoara, pentru a-și acoperi cheltuielile curente minime, inclusiv achiziţionarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

În situaţia în care producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare până la data scadenţei împrumutului, este obligat să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă.

Dacă producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligaţia să prezinte un plan de lichidare.

Totodată, până la data scadenţei împrumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligaţia de a prezenta Ministerului Finanţelor Publice planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană, iar în baza acesui plan poate fi prelungită perioada de acordare a împrumutului, în aceleaşi condiţii de dobândă.

Complexul Energetic Hunedoara va trebui să ramburseze împrumutul în termen de şase luni de la primire, plus dobândă, sau îl poate înapoia anticipat parţial sau integral.

Guvernul încearcă să viabilizeze compania și ia în calcul inclusiv privatizarea.