6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:56
No menu items!

Comisia Europeană a amendat giganții farma Johnson & Johnson și Novartis cu 16 milioane de euro. Vezi care sunt motivele

spot_img

comisia-europeana

Comisia Europeană a amendat compania americană Johnson & Johnson (J&J) cu 10,79 milioane de euro și compania elvețiană Novartis cu 5,49 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis marți.

În iulie 2005, subsidiarele din Olanda ale acestor companii au încheiat un acord anti-concurențial cu scopul de a întârzia intrarea pe piață a unui medicament generic – varianta mai ieftină a sedativului Fentanyl, încălcând regulile UE. Fentanyl este un sedativ de 100 de ori mai puternic decât morfina, fiind folosit în special pentru bolnavii de cancer.

Joaquin Almunia, comisar pentru Concurență și vice-președinte al Comisiei, a declarat că J&J a dat bani către Novartis pentru întârzierea punerii pe piață a variantei generice.

”În mod șocant, cele două companii au împiedicat accesul pacienților din Olanda, inclusiv a celor bolnavi de cancer, la o variantă mai ieftină a acestui medicament. Decizia de azi ar trebui să determine companiile farmaceutice să se gândească de doă ori înainte să se lanseze în astfel de practici anti-concurențiale, care afectează atât pacienții, cât și contribuabilii”, a afirmat Almunia.

J&J a scos pe piață substanța Fentanyl și a comercializat-o sub diferite forme din anii ’60. În 2005, patentul celor de la J&J pentru Olanda a expirat, iar Sandoz, filiala din Olanda a Novartis, a fost la un pas de lansarea primei variante generice, fiind gata inclusiv cu ambalajele.

Totuși, în iulie 2005, în loc să înceapă vânzarea versiunii generice, Sandoz a încheiat un așa-zis ”acord de co-promovare” cu Janssen-Cilag, filiala din Olanda.

Acordul oferea avantaje mari pentru Sandoz, pentru a nu intra pe acest segment. Plățile lunare depășeau profiturile pe care Sandoz ar fi urmat să le obțină prin vânzarea produsului.

Acordul a funcționat până în decembrie 2006, când o parte terță a anunțat că vrea să lanseze un generic din aceeași substanță.

Tema medicamentelor generice este de actualitate în România, în condițiile în care Guvernul încearcă să schimbe legislația și normele, pentru a face economii la achizițiile din bugetele publice.

  Vlad Bârleanu