Comisia Europeană a propus reducerea fondurile europene ale Ungariei cu 65%, din cauza corupției și încălcării normelor statului de drept. Decizia finală va fi luată, însă, de Consiliul European, care are la dispoziție o lună.
Executivul Uniunii Europene a anunțat, duminică, că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 milioane de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta, relatează Reuters.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.
El a evidențiat nereguli sistemice în legile privind achizițiile publice din Ungaria, garanții insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențe în ceea ce privește urmărirea penală eficientă și lipsuri în alte măsuri de combatere a corupției.
Hahn a declarat că Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune prevăzute pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru 2021-2027, în valoare totală de 1.1 de trilioane de euro.
Cele 7,5 miliarde de euro în cauză se ridică la 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Țările UE au acum la dispoziție până la trei luni pentru a lua o decizie cu privire la această propunere.
Ungaria s-a angajat să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate
Ungaria s-a angajat duminică să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană pentru a debloca finanţarea Uniunii Europene, transmite Reuters.
Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu Uniunea Europeană, a declarat că speră că măsurile Ungariei vor fi suficiente pentru a convinge Comisia UE că vor fi implementate suficiente garanţii pentru a proteja fondurile UE.
Adina Silav