Comisia Europeană a propus, miercuri, suspendarea, pentru o perioadă de un an, a taxelor pentru exporturile din Ucraina către Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Propunerea, care trebuie să fie analizată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene, ar implica, de asemenea, suspendarea pentru o perioadă de un an a tuturor măsurilor antidumping şi de salvgardare ale UE în vigoare privind exporturile de oţel din Ucraina.
Potrivit CE, această măsură este menită să contribuie la stimularea exporturilor Ucrainei către UE şi va contribui la atenuarea situaţiei dificile a producătorilor şi exportatorilor ucraineni confruntaţi cu invazia militară a Rusiei, conform Agerpres.
„UE nu a luat niciodată astfel de măsuri de liberalizare a comerţului, de o amploare fără precedent, prin care se acordă Ucrainei accesul la piaţa UE, fără tarife sau contingente tarifare. De la începutul agresiunii din partea Rusiei, UE a acordat prioritate importanţei menţinerii în funcţiune a economiei Ucrainei, care este esenţială atât pentru a câştiga acest război, cât şi pentru redresarea ulterioară războiului. Aceste măsuri vor ajuta în mod direct producătorii şi exportatorii ucraineni. Ele vor insufla încredere în economia ucraineană şi vor transmite un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina în aceste momente dificile”, a declarat comisarul pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis.
De asemenea, UE ia deja măsuri, pe teren, pentru a facilita transportul terestru de mărfuri şi a permite ca produsele ucrainene să fie distribuite în întreaga lume. De exemplu, Comisia a început deja liberalizarea condiţiilor aplicabile şoferilor ucraineni de camioane care transportă mărfuri între Ucraina şi UE, precum şi facilitarea tranzitului şi a utilizării infrastructurii UE pentru a canaliza exporturile ucrainene către ţări terţe. Aceste măsuri vor asigura flexibilitatea şi certitudinea necesare pentru producătorii ucraineni.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat în raportul zilnic transmis poporului că a avut o discuţie în acest sens cu Ursula von der Leyen.
”Am discutat astăzi detaliile acestei propuneri cu preşedintele Ursula von der Leyen. Îi sunt recunoscător ei personal şi tuturor prietenilor noştri europeni pentru acest pas. În acest moment, acest lucru ne va permite să menţinem pe cât posibil activitatea economică din Ucraina, producţia noastră naţională”, a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit liderului ucrainean, ”această decizie trebuie luată în considerare nu numai în contextul ucrainean”.
”Exportul produselor noastre pe pieţele europene şi globale va fi un instrument anti-criză semnificativ. Rusia încearcă să provoace o criză globală a preţurilor. Pentru a începe haosul pe toate pieţele de bază şi mai ales pe piaţa alimentară. Exporturile ucrainene vor contribui la stabilizarea pieţelor. Deci este benefic nu numai pentru noi, ci şi pentru toţi europenii. Pentru locuitorii tuturor ţărilor care pot fi afectate de ambiţiile distructive ale Rusiei”, a precizat Zelenski.
Preşedintele Ucrainei afirmă că de acord cu Uniunea Europeană cu privire la modul de creştere a potenţialului coridoarelor de transport la graniţa noastră de vest.
”În această săptămână, conducerea Rusiei a lansat o nouă serie de şantaj energetic la adresa europenilor. Decizia de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Polonia şi Bulgaria este un alt argument că nimeni din Europa nu poate spera să menţină o cooperare economică normală cu Rusia. Rusia consideră ca o armă nu numai gazul, ci orice comerţ. Se aşteaptă doar momentul când una sau alta zonă comercială poate fi folosită, pentru a şantaja europenii, din punct de vedere politic. Sau pentru a consolida maşina militară a Rusiei, care vede o Europă unită ca ţintă”, a mai arătat el.
Adina Silav