3.3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025 - 21:13
No menu items!

Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer, din timpul pandemiei

spot_img

Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri, potrivit Bloomberg.

Publicația New York Times a cerut vineri într-o instanță europeană din Luxemburg să oblige divulgarea unui schimb de mesaje între președinta Ursula von der Leyen și directorul general Albert Bourla, care ar putea arăta cum a fost încheiată o afacere de mai multe miliarde de euro pentru vaccinuri în 2021.

Cu toate acestea, avocații executivului cu sediul la Bruxelles au declarat că, deși „nu pot nega” că au existat schimburi de mesaje text între von der Leyen și Bourla – în timp ce națiunile se grăbeau să asigure suficiente vaccinuri pentru populațiile lor – nu au păstrat niciodată nicio înregistrare a acestora, deoarece nu au fost considerate importante.

„Ar fi aproape imposibil din punct de vedere material și nedorit din perspectiva interesului public să se înregistreze toate comunicările care nu au un conținut substanțial și stabil și sunt de natură efemeră”, a declarat vineri Paolo Stancanelli, un avocat al executivului comunitar în fața instanței UE.

În 2020, pe măsură ce numărul victimelor pandemiei creștea și blocajele succesive făceau ravagii în economia europeană, von der Leyen a încercat să obțină mai multe vaccinuri pentru guvernele UE.

Ea a anunțat un nou contract în mai 2021 pentru ca Pfizer să furnizeze până la 1,8 miliarde de injecții între 2021 și 2023, iar un articol din New York Times a susținut că acordul a fost negociat prin SMS.

Autoritățile de reglementare au afirmat anterior că nu există nicio înregistrare a mesajelor text, înainte ca mediatorul european Emily O’Reilly să preseze Comisia să caute din nou dialogurile relevante și să evalueze dacă acestea ar trebui să fie divulgate.

Eșecul final al instituției UE de a face publice textele „ridică îngrijorări semnificative cu privire la faptul că politicile sale eludează și subminează obligațiile de transparență ale Comisiei”, a declarat Bondine Kloostra, un avocat al New York Times, în fața instanței din Luxemburg.

„Transparența și accesul public la documentele guvernamentale joacă un rol vital în supravegherea democratică”, a spus ea. New York Times a încercat anterior să obțină mesajele printr-o cerere privind libertatea de informare, dar aceasta a fost refuzată.

Tribunalul UE se va pronunța în acest caz în următoarele luni. Această decizie poate fi atacată la cea mai înaltă instanță a blocului comunitar, Curtea Europeană de Justiție.

Pfizer a refuzat să comenteze cazul.

T. S.