1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:34
No menu items!

Comisia Europeană: Agenția Națională Antidrog, depășită. Ce propun experții pentru combaterea fenomenului drogurilor

spot_img

Comisia Europeană a anunțat propunerile sale pentru România în domeniul combaterii consumului de droguri. Printre acestea, Agenția Națională Antidrog din cadrul MAI este considerată „depășită de situație”, astfel că se propune reorganizarea instituției în subordinea ministerului Sănătății. În plus, experții consideră că România trebuie să-și reconsidere politica punitivă în favoarea unei politici care are în centru sănătatea publică și în care consumul de droguri până la o limită, nu este incriminat.

Comisia Europeană a anunțat că va lansa o cerere de propuneri privind criminalitatea organizată în cadrul Fondului pentru securitate internă, în valoare totală de 20 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2023. Până în vara anului 2024 o agenție a UE pentru droguri urmează să devină operațională.

Comisia consideră că Agenția Națională Antidrog este depășită de situație. În România funcționează de aproape 20 de ani Agenția Națională Antidrog, dar eficiența activității sale este foarte scăzută.

„Deși Agenția funcționează de aproape 20 de ani, consumul de droguri tot crește. În anul 2022, din bugetul de 32 de milioane de lei anual, 26 de milioane s-au cheltuit cu plata salariilor personalului, iar sub 20% din bani s-au alocat pentru implementarea de programe”, arată studiul „POLITICILE PUBLICE ANTIDROG ÎN ROMÂNIA – Între justiție penală și sănătate publică”.

Având în vedere că singurele politici eficiente care conduc la reducerea consecințelor negative sociale și medicale ale consumului de droguri și ușurează accesul consumatorilor la servicii de asistență presupun abandonarea pedepselor penale pentru consumatori (deținători în vederea consumului), principala recomandare a acestui studiu este ca România să-și reconsidere politica punitivă în favoarea unei politici care are în centru sănătatea publică, spun autorii studiului. În acest sens, țara noastră trebuie să adere la „standardul de aur” al dezincriminării susținut de Consorțiul Internațional Pentru Politice Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC, 2022) și de Comisia Globală pentru Politica Drogurilor (GCDP), care constă în eliminarea tuturor sancțiunilor pentru consum și activități conexe, adică posesia, cumpărarea și cultivarea pentru consumul propriu.

E. Stan