Strategia de ajutare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) va fi în centrul discuțiilor de la Consiliul European de joi și vineri, iar principalele direcții de acțiune sunt îmbunătățirea accesului la finanțare, accesarea piețelor internaționale și reducerea poverii administrative.
Contextul este unul foarte favorabil, în condițiile în care 85% din locurile de muncă noi din UE sunt create de IMM-uri, iar liderii politici și-au dat seama că revenirea economică nu se poate face doar cu sacrificii.
Într-o conferință care a avut loc marți, la Bruxelles, Antonio Tajani (foto), vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Industrie și Antreprenoriat, a afirmat că este necesară implementarea deplină a Small Business Act (SBA), care reprezintă un set de reguli convenite la nivel european pentru sprijinirea micilor afaceri. România este printre ultimele state din UE ca nivel de implementare a SBA.
Tajani a arătat care sunt acțiunile concrete din această perioadă, de care pot profita inclusiv oamenii de afaceri din România.
1. Îmbunătățirea accesului la finanțare
– Comisia a lansat un site unic cu informații despre toate fondurile structurale ale UE. Până luna trecută, informațiile despre Fondul Social European și despre Fondul European de Dezvoltare Regională apăreau separat.
– Numărul băncilor partenere și al fondurilor de investiții a crescut la peste 1.000, mărind capacitatea de garantare și de finanțare pentru IMM-uri. În actualul exercițiu bugetar, 2007-2013, IMM-urile au acces la fonduri de peste 100 de miliarde de euro.
– Regulile de accesare a fondurilor europene vor fi mai simple și mai flexibile.
– Comisia a propus un buget de 2,5 miliarde de euro din următorul pachet bugetar pentru un Program de Competitivitate al IMM-urilor (COSME). Acești bani vor fi cheltuiți în principal pentru reducerea riscului de capital și garantarea creditelor.
2. Accesarea piețelor internaționale
– ”Doar 26% din IMM-urile din UE lucrează în afara granițelor țării din care provin, iar numai 13% din IMM-uri lucrează în afara UE. Scopul este să creștem acești parametri”, a declarat Tajani.
– Pentru acest obiectiv, Comisia organizează constant ”Misiuni de Creștere”, care presupun vizite ale reprezentaților Comisiei și ai mediului de afaceri în state emergente sau dezvoltate, care au piețe de desfacere importante. Statele vizate sunt Rusia, SUA, China, India, Vietnam, Myanmar, Israel.
– Comisia a lansat instrumente de informare pentru IMM-uri care vor să intre pe piețele din Asia, referitoare la legislație, standardizare sau alte riscuri comerciale.
3. Reducerea poverii administrative
– Comisia dorește să simplifice legislația UE în beneficiul IMM-urilor, aplicând principiul ”Think Small First” (Gândește întâi la scară mică)
– Principalele probleme administrative și costuri pentru IMM-uri vin din următoarele zone: legislația pentru substanțe chimice REACH, TVA, siguranța produselor, recunoașterea calificărilor profesionale, protecția datelor, deșeuri, piața muncii, echipamente de înregistrare pentru transportul rutier, achizițiile publice și codul vamal.
– Comisia va lucra cu Statele Membre pentru a asigura reducerea costurilor și timpului necesare pentru înființarea unei companii.
Vlad Bârleanu
foto: consilium.europa.eu