4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:09
No menu items!

Comisia Europeană le cere statelor UE să exploateze potențialul Big Data

spot_img

Volumele mari de date pot contribui la productivitatea economiei

online

Comisia Europeană le solicită guvernelor naționale să țină pasul cu revoluția în domeniul volumelor mari de date (Big Data), ca răspuns la cererile întreprinderilor și ale cetățenilor.

În fiecare minut, în lume, sunt generate 1,7 milioane de miliarde de octeți (bytes) de date, echivalentul a 360.000 de DVD-uri. Aceasta înseamnă peste 6 MB de date per persoană, zilnic. Ca urmare, sectorul de date crește anual cu 40%, de 7 de ori mai repede decât piața mondială a informației și a comunicațiilor.

Neelie Kroes, comisar pentru Agenda Digitală și vicepreședinte al CE, a afirmat că UE ar trebui să se concentreze asupra aspectelor pozitive ale volumelor mari de date.

”Termenul volume mari de date are o conotație negativă și stârnește temeri care, în mare parte, sunt nejustificate. Este necesar ca liderii europeni să exploateze potențialul volumelor mari de date”, a afirmat Neelie Kroes, potrivit unui comunicat de la Bruxelles.

Principalele probleme identificate în domeniul Big Data sunt:

  •  lipsa unei coordonări transfrontaliere;
  •  infrastructură și oportunități de finanțare insuficiente;
  •  lipsa experților și a competențelor corespunzătoare în domeniul datelor;
  • un cadru juridic fragmentat și extrem de complex.

Comisia Europeană propune o serie de acțiuni concrete:

  • înființarea unui parteneriat public-privat în domeniul volumelor mari de date, prin intermediul căruia să se acorde fonduri pentru ideile revoluționare în materie, în domenii precum medicina personalizată și logistica produselor alimentare;
  • crearea, în cadrul programului Orizont 2020, a unui incubator de date deschise, pentru a sprijini înființarea de către IMM-uri a unor lanțuri de aprovizionare bazate pe date și utilizarea, într-o măsură mai mare, de către acestea, a cloud computingului;
  • propunerea unor noi norme privind ”dreptul de proprietate asupra datelor” și responsabilitatea furnizării de date în cazul în care acestea sunt culese prin intermediul ”Internetului obiectelor” [comunicarea de la mașină la mașină – Machine to Machine);
  • Inventarierea standardelor în materie de date, identificarea eventualelor lacune;
  • stabilirea unor centre de calcul intensiv de excelență în scopul creșterii numărului de lucrători europeni calificați în domeniul datelor;
  • crearea, în mai multe state membre, a unei rețele de instalații de prelucrare a datelor.

Comisia și-a propus și să extindă investițiile în tehnologia 5G prin acorduri internaționale.

Volumele mari de date contribuie deja la accelerarea procesului de diagnosticare a leziunilor cerebrale, la identificarea locului perfect de amplasare a parcurilor eoliene, la evitarea congestionării traficului, sau la prognoza culturilor agricole în țările în curs de dezvoltare.

Se estimează că valoarea tehnologiei și a serviciilor privind volumele mari de date la nivel mondial va crește la 16,9 miliarde USD în 2015 și datorită datelor vor fi create sute de mii de noi locuri de muncă în Europa.

Întreprinderile ale căror procese decizionale sunt bazate pe cunoștințele generate de date înregistrează o creștere a productivității de 5-6 %.

Pentru a asigura un nivel ridicat de încredere, Comisia a anunțat că va colabora cu Parlamentul și Consiliul pentru adoptarea unei directive privind securitatea rețelelor și a informației.

V.B.