-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:05
No menu items!

Comisia Europeană despre proiectul minier Roșia Montană: Nu s-a încălcat legislația UE, urmărim ce se întâmplă

spot_img

 Comisia Europeană despre proiectul minier Roșia Montană: Nu s-a încălcat legislația UE, urmărim ce se întâmplă

Comisia Europeană (CE) urmăreşte îndeaproape proiectul minier Roşia Montană, dar până în prezent nu a existat o încălcare a legislaţiei UE, a afirmat Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu Janez Potocnik, citat de Agerpres.

Hennon a făcut aceste precizări în contextul în care eurodeputații Eirk Banki (FIDESZ, Ungaria), Laszlo Tokes (independent, afiliat la PPE) și Csaba Sogor (UDMR) au cerut oficial Comisiei un răspuns la intenția României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană, despre care susțin că prezintă riscuri pentru mediu, având în vedere tehnologia prin cianurare.

”Până în prezent, nu a existat o încălcare a legislaţiei UE, dar urmărim acest proiect îndeaproape (…) Implementarea adecvată a Directivei UE privind deşeurile miniere va minimiza riscurile pentru sănătatea publică şi mediu pe care le presupun activităţile miniere care necesită utilizarea cianurilor”, a declarat Joe Hennon.

De asemenea, cei trei eurodeputați s-au referit la lipsa de acţiune a CE în privința utilizării cianurării în minerit, în condițiile în care Parlamentul European a adoptat în 2010 o rezoluție prin care solicita interzicerea acestei metode.

”Date fiind prevederile foarte stricte ale Directivei UE privind deşeurile miniere şi absenţa de alternative adecvate, conform cunoştinţelor actuale, pentru cianurare în extracţia aurului, o interdicţie generală a cianurilor în minerit nu pare indicată”, a afirmat Hennon.

Poziția CE se bazează pe o analiză economică și a riscurilor de mediu, care arată că metoda de extracție prin cianurare este cea mai eficientă, în condițiile aplicării unor norme stricte. Această metodă este folosită în prezent în state ca Suedia, Finlanda sau Spania.

În paralel, Comisia insistă pentru creşterea ratei de reciclare a produselor conţinând metale preţioase în UE, astfel încât să se reducă dependența față de minerit și să crească eficiența folosirii resurselor.

În prezent, proiectul de lege pentru autorizarea proiectului minier se află la Parlament, după ce a fost aprobat de Guvern. Comunitățile locale din județul Alba solicită începerea proiectului, invocând rata mare a șomajului și nevoia de investiții. În paralel, în ultimele zile au avut loc manifestații zilnice în București, în care s-a cerut oprirea proiectului.

Conform proiectului de lege, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016. Compania RMGC, în care statul român deține o cotă de 19% din acțiuni, care va crește la 25%, încearcă din 1997 să obțină autorizațiile pentru începerea exploatării.

Guvernul a inclus recent proiectul Roşia Montană în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, cu mențiunea că presupune standarde de mediu înalte, iar statul va obține 78% din beneficiile generate de proiect.

Se estimează că proiectul va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie.

Vlad Bârleanu