2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:36
No menu items!

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat la Complexul Energetic Hunedoara

spot_img

Banii vor fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor minime, inclusiv de achiziție de certificate

 chiritoiu

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 milioane lei pe care Guvernul vrea să-l acorde Complexului Energetic Hunedoara, ceea ce va permite companiei să cumpere certificate de emisii de gaze şi să evite astfel o amendă de la instituțiile europene.

”Complexul Energetic Hunedoara este un mare poluator şi de aceea trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze, dar dacă nu le cumpără va primi o amendă foarte mare. Complexul însă nu are bani şi de aceea s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru a cumpăra aceste certificate. Comisia Europeană a fost notificată şi aşteptăm ca săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Mediafax.

Ajutorul de stat individual ar urma să vină sub forma unui împrumut pe şase luni. Producătorul de cărbune şi energie va fi obligat să-şi separe legal activităţile şi să aplice un program de restructurare, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Energiei.

Acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenţei în 20 martie şi a fost notificat la Comisia Europeană.

Banii din ajutorul de stat vot fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

În termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui să prezinte un plan de restructurare care să-i asigure viabilitatea pe termen lung şi care va fi notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. În situaţia în care producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare până la data scadenţei împrumutului, este obligat să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă.

Dacă producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligaţia să prezinte un plan de lichidare.

Totodată, până la data scadenţei împrumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligaţia de a prezenta Ministerului Finanţelor Publice planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană, iar în baza acesui plan poate fi prelungită perioada de acordare a împrumutului, în aceleaşi condiţii de dobândă.

Complexul Energetic Hunedoara va trebui să ramburseze împrumutul în termen de şase luni de la primire, plus dobândă, sau îl poate înapoia anticipat parţial sau integral.

Complexul Energetic Hunedoara este singurul furnizor de energie termică în oraşele din Valea Jiului şi din municipiul Deva (judeţul Hunedoara). Are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în patru mine de Huilă din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi în termocentrale Deva și Paroșeni, care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Guvernul încearcă să viabilizeze compania și ia în calcul inclusiv privatizarea.