3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:59
No menu items!

Comisia Europeană: Criza împinge spre sărăcie din ce în ce mai mulți cetățeni ai UE

spot_img

Comisia Europeană: Criza împinge spre sărăcie din ce în ce mai mulți cetățeni ai UE
foto: ft.com

Situația socială și gradul de ocupare a forței de muncă în UE au rămas al niveluri critice în trimestrul al patrulea din 2012, potrivit unui celui mai recent raport al Comisiei Europene pe această temă. Numărul persoanelor angajate a scăzut, șomajul a crescut, iar situația financiară a gospodăriilor a fost gravă.

În multe state membre, se fac simțite din ce în ce mai mult efectele tăierilor din bugetele publice și creșterea taxelor. Raportul mai remarcă scăderea imigrației din afara Uniunii Europene și scăderea natalității.

Laszlo Andor, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a afirmat că în multe state nu se întrevede nicio îmbunătățire a situației sociale, iar criza se adâncește.

”Cei mai săraci au fost foarte des cei mai dur loviți. Guvernele trebuie să investească pentru a găsi calea către o creștere pe baza incluziunii sociale și pentru a le da oamenilor șansa de a-și câștiga traiul decent, iar Pachetul de Investiții Sociale, lansat recent de Comisie, a arătat cum s-ar putea face aceasta. Dar, mai mult decât orice, avem nevoie de solidaritate: în interiorul statelor membre și între ele. Nu putem depăși această criză decât împreună”, a afirmat Andor.

În ianuarie, 26,2 milioane de cetățeni ai UE erau afectați de șomaj, dintre care 19 milioane în Zona Euro, ceea ce înseamnă 10,8% din populația activă (11,9 % în Zona Euro).

Diferențele dintre ratele șomajului din nordul Zonei Euro și periferie au atins 10%, pentru prima dată.

Reducerea bugetelor publice a afectat negativ locurile de muncă în mod direct, prin reducerile de personal din sectorul public, și indirect, prin scăderea cererii pe piață. Schimbările în sistemul de alocații și taxe din domeniul public au dus la reducerea veniturilor în multe gospodării.

Reducerea cheltuielilor sociale a fost mult mai severă decât în alte momente de recesiune din trecut, situație explicabilă în parte prin nevoia excepțională de consolidare fiscală, în contextul crizei Zonei Euro.

Pachetul de Investiții Sociale, lansat în februarie, subliniază că investițiile publice precum îngrijirea copiilor, educația sau sprijinirea activității persoanelor în vârstă trebuie menținute sau chiar intensificate, pentru că, fără astfel de investiții, multe persoane sunt împiedicate să fie active social și să-și dezvolte potențialul economic.

Rapoartele de la Bruxelles arată că cele mai mari rate în privința persoanelor în risc de sărăcie și excluziune social sunt Bulgaria (49%), România și Letonia (câte 40%), Lituania (33%), Grecia și Ungaria (câte 31%). România are o rată de ocupare a forţei de muncă de 63%, fiind a şasea ţară în clasamentul ţărilor cu performanţe scăzute în acest domeniu.

Vlad Bârleanu