3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat cu România pentru finanțările din 2014-2020

spot_img

Fondurile de coeziune disponibile se ridică la 23 mld. €

Comisia Europeana

Comisia Europeană a anunțat oficial adoptarea unui „Acord de parteneriat” cu România, în care este stabilită strategia de utilizare optimă, în întreaga țară, a fondurilor structurale și de investiții europene.

Acordul pregătește terenul pentru investirea a 23 de miliarde de euro, totalul fondurilor de coeziune, inclusiv finanțarea în cadrul Cooperării teritoriale europene și alocările bugetare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor.

De asemenea, România va mai avea la dispoziție 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală și 168 de milioane EUR pentru sectorul pescuitului și pentru cel maritim. Diferența până la 43 de miliarde de euro, totalul alocărilor pentru România, este reprezentată de plățile pe suprafață pentru fermieri.

Scopurile principale urmărite prin Acord sunt:

  • sprijinirea inovării, formării profesionale și învățământului în orașe și în zonele rurale, pentru atenuarea șomajului, stimularea cometitivității și creșterii economice;
  • promovarea spiritului antreprenorial;
  • combaterea excluziunii sociale;
  • dezvoltarea unei economii ecologice, în care resursele sunt utilizate eficient.

Fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) sunt: Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, a afirmat că planul de investții strategic pune România pe calea creării de locuri de muncă și a creșterii economice în următorii 10 ani.

”Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea, iar în lunile următoare suntem pe deplin dedicați să negociem cel mai bun rezultat posibil în ceea ce privește investițiile realizate din fondurile structurale și de investiții europene în perioada 2014-2020. Pentru a asigura derularea unor programe de o bună calitate este nevoie de angajament din partea tuturor părților implicate”

Johannes Hahn, comisar Politică Regională

Comisarul pentru agricultură Dacian Cioloș a spus că programul de dezvoltare rurală al României a fost deja transmis Comisiei și este în curs de examinare.

”Va fi unul dintre cele mai mari programe de dezvoltare rurală din UE și, dacă fondurile sunt utilizate în mod judicios, iar programul este bine implementat, acesta va oferi oportunități agricultorilor și părților interesate din mediul rural pentru a face față provocărilor cu care se confruntă”

Dacian Cioloș, comisar Agricultură

România are un grad de absorbție de 36% pentru fondurile structurale din perioada 2007-2013, bani care pot fi cheltuiți până la sfârșitul anului 2015.

România este cel de-al 11-lea stat care semnează un acord cu executivul UE pentru următorul cadru financiar. Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a acuzat opoziția că a intervenit pentru întârzierea acestui acord.

V.B.