Președintele Comisiei de la Veneția solicită explicații privind revocarea Renatei Weber. Comisia le-a trimis scrisori preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi preşedintelui Senatului, Anca Dragu, după revocarea Avocatului Poporului.
Comisia de la Veneţia critică revocarea Avocatului Poporului din funcţie şi cere explicaţii cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii.
Comisa transmite că era nevoie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-şi exercita funcţia, pentru a se putea face revocarea.
La finalul scrisorii, Comisia de la Veneţia cere explicaţii celor doi preşedinţi ai Camerei cu privire la motivele care au stat la baza revocării Avocatului Poporului.
“Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, precizează în scrisoare Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția.
Renate Weber, revocată din funcție
Pe 16 iunie, Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
În favoarea revocării au votat 247 parlamentari, 32 împotrivă, iar unul nu a votat.