Comisia de Etică a cerut modificarea legilor astfel încât „nespecialiștii” din penitenciare să nu mai decidă asupra caracterului științific al unei lucrări
Comisia de Etică a Universității București a constatat că există o imperfecțiune majoră în ceea ce privește reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu lucrări științifice. Astfel, spun profesorii, caracterul științific al unei lucrări nu poate fi dat de o comisie de „nespecialiști”.
Faptul că girul unui profesor universitar, dar și că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialiști să decidă că lucrarea publicată are caracter științific, mărește arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanțială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul științific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist și cu instrumente mai rafinate. Comisia de etică solicită Universității din București să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor științifice în regim de detenție.
comunicat Universitatea București
Referitor la cazul lui George Copos, acuzat de Cătălin Parfene că i-a copiat lucrarea de disertație, sub oblăduirea aceluiași îndrumător, Stelian Brezeanu, Comisia de Etică este de acord că atitudinea profesorului a fost discutabilă. În ceea ce privește conținutul lucrării lui George Copos, cu care acesta a obținut reducerea pedepsei, profesorii suțin că nu este vorba de un plagiat comun, gen copy-pase, dar există similitudini, așa că se va forma o altă comisie, pentru analiza amănunțăită a conținutului.