Statele europene trebuie să pună capăt evacuărilor forțate ale romilor din tabere, măsuri ce constituie o încălcare a obligațiilor asumate de aceste țări în materie de drepturile omului, a atras atenția comisarul de resort al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, într-o serie de scrisori adresate guvernelor din Albania, Bulgaria, Franța, Italia, Serbia, Suedia și Ungaria.
Scrisorile semnalează numeroase cazuri în care romi au fost evacuați în mod forțat din taberele lor, adesea fără nicio consultare și în termen foarte scurt de la înștiințare.
„Această situație crește vulnerabilitatea familiilor rome, le împiedică incluziunea socială și orice perspectivă pentru copiii lor de a frecventa în mod regulat o școală”, afirmă Nils Muiznieks.
„Statele membre trebuie să se conformeze obligațiilor lor în materie de drepturile omului, stopând astfel de măsuri și investind mai mult în găsirea de soluții durabile pentru familiile rome”, menționează oficialul Consiliului Europei.
„Mulți romi continuă să fie confruntați cu forme severe de discriminare și de încălcare a drepturilor omului de către autorități la nivel atât național, cât și local”, adaugă Muiznieks, subliniind că „evacuările forțate fără respectarea unor proceduri și fără oferirea unor locuințe adecvate alternative continuă nestingherite în Europa, cu încălcarea obligațiilor internaționale asumate de statele membre în privința drepturilor omului”.
Printre incidentele citate de comisarul pentru drepturile omului se află evacuarea a circa 200 de persoane, majoritatea romi originari din România sau Bulgaria, dintr-o tabără din orașul suedez Malmo, în noiembrie 2015.
Într-o scrisoare separată adresată șefului guvernului italian Matteo Renzi, oficialul Consiliului Europei s-a declarat „deosebit de tulburat” de relatările despre mai multe de 60 de evacuări forțate anul trecut la Roma.
În iulie 2015, într-o luare de poziție publică, Nils Muiznieks sublinia că a venit momentul „să fie demascate miturile și prejudecățile despre migranți romi în Europa”.
„Este timpul ca politicienii și media să înceteze să profite de pe urma temerilor legate de fluxurile masive de migranți, stigmatizându-i pe romi în acest context. (Politicienii și media) ar trebui, în schimb, să folosească date demografice și economice obiective. Retorica rasistă ar trebuie condamnată la cel mai înalt nivel”, sublinia comisarul pentru drepturile omului anul trecut.