1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 9:12
No menu items!

Comisar UE: Vom declanşa o anchetă oficială privind situaţia studenţilor români din Marea Britanie

spot_img

Comisar UE: Vom declanşa o anchetă oficială privind situaţia studenţilor români din Marea Britanie

Comisarul european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, a precizat, răspunzând unei întrebări adresate de europarlamentarul Renate Weber, că va fi declanşată o investigaţie oficială privind decizia Londrei de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere pentru studenţii români şi bulgari.

Androulla Vassiliou precizează că serviciile sale au stabilit, într-o primă fază, că măsura decisă la sfârşitul anului trecut de autorităţile britanice nu încalcă drepturile cetăţenilor, ci este una „temporară şi administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creşterea bruscă a numărului de aplicaţii pentru împrumuturile de întreţinere”, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, Renate Weber. Totodată, europarlamentarul român a postat şi scrisoarea de răspuns a comisarului Vassiliou.

„Totuşi, informaţiile din scrisoarea dvs. (din 5 februarie – n.r.), precum şi mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autorităţile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situaţie în timp util”, se arată în scrisoarea comisarului pentru Educaţie.

Vassiliou precizează că, în aceste condiţii, „s-a decis lansarea unei investigaţii oficiale şi se vor cere explicaţii suplimentare de la autorităţile britanice cu privire la această situaţie”.

Eurodeputatul PNL Renate Weber a solicitat, la 5 februarie, Comisiei Europene să declanşeze „o anchetă completă şi amănunţită cu privire la suspendarea, în noiembrie 2013, de către guvernul britanic, a împrumuturilor de subzistenţă pentru studenţii români şi bulgari, la care anterior fuseseră îndreptăţiţi”.

Într-o scrisoare trimisă comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, comisarei pentru Educaţie. Androulla Vassiliou, şi Comisarului pentru Ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, Weber vorbeşte despre impactul negativ pe care sistarea bruscă a sprijinului financiar l-a avut asupra posibilităţii studenţilor români şi bulgari de a-şi continua studiile în Marea Britanie, precum şi despre „modul defectuos în care instituţia care se ocupă de verificarea şi acordarea împrumuturilor pentru studenţi – Students Loans Company (SLC) – a gestionat până acum situaţia creată, existând cazuri ale unor studenţi care au produs toate dovezile necesare, dar care, două luni mai târziu, tot nu au obţinut reluarea sprijinului financiar”.

Şi Ministerul de Externe a sesizat CE în legătură cu problema studenţilor români din Marea Britanie.

În noiembrie 2013, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi.

Măsura se aplică studenţilor români şi bulgari care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât şi universităţi de stat, precum şi studenţilor proveniţi din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.

C.C.