3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:16
No menu items!

Comisar european îngrijorat de copiii rămași fără părinții plecați la muncă: Marginalizarea trebuie să înceteze!

spot_img

Nils Muiznieks

Marginalizarea categoriilor vulnerabile de cetățeni din România, în special a minorilor, trebuie să înceteze, a declarat comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks. Potrivit acestuia, situația persoanelor cu dizabilități, a orfanilor și a minorității rome rămâne problematică. ”Chiar dacă s-a înregistrat un progres, mai sunt multe lucruri de făcut”, a declarat Muiznieks, după o vizită de cinci zile în România.

Oficialul a vizitat câteva orfelinate și centre pentru persoane cu dizabilități, arătându-se mai îngrijorat de excluziunea socială, de condițiile sociale și sanitare în care trăiesc zeci de mii de copii și de infracțiunile motivate de rasism și xenofobie, așa-zisele ”hate crime”. Cu toate acestea, există și semnale pozitive, în special în problematica incluziunii sociale a comunității rome.

Potrivit celui mai recent studiu publicat de UNICEF, România deține recordul la copii abandonați, principala cauză fiind sărăcia, însoțită de șomaj și lipsa îngrijirii adecvate și a condițiilor decente de locuit.

”În România nu există doar o categorie de copii în pericol, ci sunt mai multe sub-grupe. Pe de o parte, sunt orfanii, copiii cu dizabilități și copiii străzii – numărul lor se ridică la 1.000 în București și la alte 5.000 în restul țării. Pe de altă parte, sunt copiii celor care au fost nevoiți să plece din România și să-și găsească de lucru peste hotare și, în final, există alți 500 de minori aflați în centre de detenție”, a declarat comisarul pentru publicația Observatorio Balcani e Caucaso.

Potrivit acestuia, toate aceste sub-grupe sunt vulnerabile. Un prim pas pozitiv s-a produs însă în urmă cu zece zile, respectiv redeschiderea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, care a fost închisă în 2010 din lipsă de fonduri.

În timpul vizitei sale, comisarul a vizitat orfelinatul de la Tâncăbești, unde stau 50 de copii și adolescenți, unii dintre ei cu dizabilități.

”Izolarea copiilor cu dizabilități în instituții duce la înrăutățirea condițiilor sanitare și la excluziune socială. Închiderea lor în aceste structuri înseamnă marginalizarea lor, fiind o violare a Convenției Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Trebuie să promovăm eliberarea acestor persoane din facilității medicale și autonomia lor progresivă”, a declarat Muiznieks.

Comisarul a definit ”orfanii Europei” ca acei copii lăsați în țara de origine de către părinții nevoiți să plece la muncă în străinătate. ”Nu se întâmplă numai în România, dar în această țară există 80.000 de copii care cresc fără părinții lor care au plecat la muncă. Acești copii au probleme psihologice, o rată mare de abandon școlar și nu există măsuri pentru protejarea lor. Așa că vreau să grăbesc autoritățile să întărească sprijinul acestor copii, care sunt grav afectați de lipsa părinților”, a mai spus oficialul european.

Potrivit ultimelor estimări ale autorităților române, din cei 80.000 de copii, 20.000 îi au pe ambii părinți plecați la muncă peste hotare și sunt lăsați în grija rudelor, a altor familii sau a instituțiilor. Unii dintre ei pleacă și devin copii ai străzii.

Cosmina Croitoru