-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:35
No menu items!

Comemorarea victimelor Holocaustului în România

spot_img

Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului a fost marcată în România prin mai multe acţiuni organizate în aproape toate oraşele ţării. La Memorialul Holocaustului din Bucureşti a avut loc o ceremonie comemorativă în amintirea celor peste 250.000 de evrei ucişi după deportarea lor, în 1941, în Transnistria. Au participat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea,  primarul Capitalei, Sorin Oprescu şi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Dan Şova, care au depus coroane de flori.

Gitenstein: Crima împotriva evreilor a avut loc în contextul colapsului statului de drept

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, la comemorarea Holocaustului din România, că, în urmă cu peste şase decenii, în România şi în Europa a fost comisă o crimă îngrozitoare împotriva evreilor, în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept. „Astăzi rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă. Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept”, a spus Mark Gitenstein, la memorialul victimelor Holocaustului din România.

Băsescu: Istoria Holocaustului din România trebuie asumată ca parte a istoriei naţionale

Preşedintele Traian Băsescu afirmă, în mesajul transmis cu prilejul Zilei de Comemorare a victimelor Holocaustului din România, că istoria Holocaustului trebuie asumată ca parte a istoriei naţionale, apreciind că au existat în istoria României momente de răscruce, la care s-a răspuns greşit. „Istoria Holocaustului din România trebuie asumată ca parte a istoriei naţionale; este un proces complex, care presupune intrarea în conştiinţa oamenilor a gravităţii genocidului şi a comportamentului uman care l-a provocat. De asemenea, o societate matură trebuie să îşi pună problema identităţii sale. Au existat în istoria noastră momente de răscruce, cărora le-am răspuns greşit, în logica aparent corectă susţinută de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume întreagă”, a spus Băsescu.

Aurel Vainer: Holocaustul – glonţul, ştreangul, uciderea prin cele mai variate metode

Deputatul Aurel Vainer, a declarat, miercuri, în sesiunea dedicată Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România organizată de Senat că Holocaustul nu este numai „glonţul, numai ştreangul, numai uciderea prin cele mai variate metode”, ci reprezintă şi un „ansamblu de măsuri de discriminare”, până la scoaterea totală a evreilor din societate. „Transnistria este locul de pierzanie dictată pentru simplul motiv de a te fi născut evreu şi de a trăi în anumite teritorii în care s-a luat această decizie. Începerea deportărilor a avut nişte incidente prealabile foarte grave: a fost pogromul de la Dorohoi, a urmat pogromul de la Bucureşti din ianuarie 1941 şi groaznicul pogrom de la Iaşi din iunie 1941, unde au murit între 13.000 şi 15.000 de evrei, unii împuşcaţi iar alţii au luat calea trenurilor morţii, din care foarte puţini au scăpat”, a rememorat Vainer, membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

 

Șova: Voi sprijini introducerea studierii Holocaustului în școli și facultăți

„România ca stat a contribuit la această tragedie incredibilă. Ulterior, statul comunist a contribuit din plin la ștergerea acestui episod din cărțile de istorie, refuzând astfel mai multor generații, printre care mă număr și eu, cunoașterea acestui capitol întunecat. (…) Am trecut lunile anterioare printr-un episod pe care l-am regretat profund și care mi-a arătat cât de gravă este ignoranța și lipsa de preocupare pentru o tragedie. Din această cauză m-am angajat alături de toți colegii mei în realizarea pe termen mediu și lung a unor obiective de natură legislativă care să înăsprească legislația în materie antisemită, dar care să asigure și studierea în școli și facultăți a istoriei Holocaustului românesc. Voi susține, alături de Ministerul Educației introducerea acestui subiect în curricula școlară pentru a fi predată în școli și facultăți. Voi susține în Guvern și în Parlament modificarea legii 107/2006 conform propunerilor înaintate de organizațiile evreiești. Voi susține, prin Institutul de Cercetare a Holocaustului, crearea unor cursuri permanente pentru a deveni parte din curricula facultăților de drept, jurnalistică, istorie, poliție, Institutul Național de Magistratură și alte forme de învățământ”, a declarat Șova. (A.M)

Citește și Israelul mulțumește României pentru recunoașterea Holocaustului