4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:23
No menu items!

Comemorarea a 81 de ani de la Pogromul Legionar de la București, la Teatrul Evreiesc de Stat. Maia Morgenstern: ”Cred că nu, nu avem dreptul să uităm. Nu pot”

spot_img

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează, sâmbătă, 81 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21–23 ianuarie 1941. Evenimentul dedicat memoriei victimelor sângerosului pogrom, va începe la orele 18:00. ”Cred că nu, nu avem dreptul să uităm. Nu pot. Nu avem dreptul moral să bifăm un eveniment oarecare cu tematică, așa formal, ca să fie”, a scris actrița Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat, pe pagina sa de Facebook.

”Stau necăjită, ghemuită pe canapea: Sunt îngrijorată și nemulțumită.

Mă frământă gânduri, mă traversează sentimente ambivalente. Nesiguranță, înfrigurare, confuzie. Aproape frică față de ce-mi rezervă ziua de mâine. Și totuși…
E vremea aducerii aminte”, a scris pe Facebook, actrița Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat.

”20 ianuarie 1941. Seara. Odată cu lăsarea întunericului au început violențele, agresiunile. Pogromul din București 21-23 ianuarie 1941. Da. Știu, asta a fost de demult, cine mai știe?!?! Avem câteva mărturii, fotografii-document.

Se vor organiza evenimente comemorative, se vor ține discursuri și momente de reculegere. 21, 22, 23.

Avem subiecte, teme. Fiecare poveste, fiecare detaliu poate constitui punctul de plecare, subiectul unui scenariu cutremurător al unui film, spectacol etc. Nesfârșite meandre ale fluviului suferinței omenești; și toate se sfârșesc, mi se pare, cu o singură concluzie. Absurd. Expresia unei violențe animalice absurde.

Mai trece un an, sunt acum 81. În curând vor fi 100, evenimentele sunt din ce în ce mai îndepărtate, martorii se sting unul câte unul. Se așterne praful uitării. Asta s-a întâmplat demult, „nici nu mai știm cum a fost” – aud adesea.

La urma urmei, să se ocupe istoricii, e treaba lor – vine concluzia logică, un fel de verdict politicos. Și cam plictisit. Nu sunt cam multe comemorări? „Nu vă e teamă că se cam satură lumea?”- un fel de întrebare nerostită.

Cred că nu, nu avem dreptul să uităm. Nu pot. Nu avem dreptul moral să bifăm un eveniment oarecare cu tematică, așa formal, ca să fie, să nu se zică că (sic!) n-am făcut!
Teatrul Evreiesc de Stat vă invită să comemorăm memoria victimelor Pogromului de la București, 21-23 ianuarie 1941”, sunt gândurile doamnei Maia Morgenstern.

Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară – acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu ale practicilor antisemite din România.

Evenimentul a constat într-o serie de acte violente și crime împotriva evreilor din Capitală.

Acțiunile au debutat în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în următoarele două zile, cartierele Dudești și Văcărești au fost devastate și supuse jafurilor. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistrați 90 de morți – precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon.

De asemenea, Centrele legionare şi Prefectura Poliţiei Capitalei au fost transformate în adevărate centre de tortură.

Binecunoscut în memoria colectivă este destinul rabinului Herșcu Gutman şi al fiilor săi. Cei trei au fost ridicați de la domiciliu de către Poliția Legionară și duși cu forța în pădurea Jilava, locul unde cei doi fii ai săi – Iancu și Iosef Gutman – au fost executați.

„Am auzit împușcături, nu am mai știut ce se petrece cu mine. Am simțit însă cum fiul meu mai mare, atârnat de brațul meu, a murit imediat, în timp ce celălalt s-a mai zbătut puțin și a horcăit. Iară nu știu ce a fost după aceea. Poate că am și leșinat. Nu știam unde sunt, am văzut că fiii mei sunt amândoi morți și plini de sânge”, stă scrisă mărturia lui Herșcu Gutman.

Pe lângă pierderile de vieți omenești se numără și cele materiale, în timpul celor trei zile fiind jefuite şi devastate numeroase sinagogi și case de rugăciune, precum și sediul Comunității Evreilor din București.

Conform datelor Federației Uniunilor de Comunități Evreiești, pagubele materiale includ peste 1.200 de imobile evreiești, dintre care 25 de temple și sinagogi din Capitală, care aveau să fie devastate sau incendiate.

Au fost atacate și jefuite 616 magazine și 547 locuințe, fiind afectați direct cel puțin 3.579 de evrei.

Evenimentul Teatrului Evreiesc de Stat, dedicat comemorării victimelor Pogromului Legionar de la București, din 1941, este coordonat de regizorul Alexandru Berceanu, cu aparițiile live și video ale actorilor Maia Morgenstern, Mircea Dragoman, Mihai Prejban, Marius Rizea, Liviu Lucaci, Andrei Bibire.

Lorena Luchian