2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:49
No menu items!

Comasarea europarlamentarelor cu localele, adoptată oficial de Guvern prin OUG

spot_img

Guvernul României a adoptat vineri Ordonanța de Urgență privind comasarea primelor două runde de alegeri din acest an, cele pentru Parlamentul European și cele locale, a anunțat purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria. 

Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, fiind actul normativ care comasează alegerilor europarlamentare cu localele în data de 9 iunie. 

Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, prevede OUG.

Desfăşurarea la aceeaşi dată – 9 iunie – a alegerilor europarlamentare și a alegerilor locale ar urma să asigure un grad mai ridicat al prezenței la vot, susțin guvernanții în expunerea de motive. Un alt motiv invocat este cel al reducerii cheltuielilor și a perioadei electorale.

PSD și PNL au convenit în 21 februarie comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. În actuala strategie comună PSD – PNL, primul tur al alegerilor prezidențiale ar urma să fie devansat și să se desfășoare în septembrie.

Traseismul, inclus în Ordonanță

Toni Greblă, preşedintele Autorității Electorale Permanente, a confirmat că aleşii locali care dețin acum o funcție, dar vor dori să candideze din partea altui partid la alegerile din 9 iunie, o vor putea face cu până 45 de zile înaintea scrutinului.

„Eu nu vreau să intru în această dezbatere, pentru că, repet AEP se va păstra neutră, echidistanţă şi egală faţă de toţi competitorii politici, indifferent de faptul că sunt mai mari, mai mici, mai de opoziţie, mai de stânga, mai de centru, mai de dreapta, mai de sus, mai de jos, ne vom comporta în mod egal pentru a le asigura o posibilitate egală tuturor să-şi exercite drepturile lor”, a declarat Toni Greblă. 

Greblă a mai precizat că o modificare substanțială în procesul electoral o reprezintă listele suplimentare pentru alegătorii din străinătate, care erau consemnate cu pixul – de acum, ele vor fi consemnate electronic, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Lista suplimentară pentru cetăţenii români din străinătate e generată electronic, ceea ce duce la economisirea timpului şi păstrarea acurateţii, a mai explicat Greblă. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Toni Greblă a afirmat, referitor la migrarea aleşilor locali pe listele altor partide, în calitate de candidaţi la alegeri, că este o decizie de oportunitate politică, nu este de constituţionalitate.

Elena Cristea