4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:49
No menu items!

Colegiul Național de Comerț și Diplomația Relațiilor Economice organizează două promoții de specializare în 2014

spot_img

nasty_vladoiu

Colegiul Național de Comerț și Diplomația Relațiilor Economice (CNCDRE) va organiza câte două promoții de studiu pentru două specializări, datorită cererilor din piață, a declarat Nasty Vlădoiu, președintele Colegiului și președinte al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România.

Cele două specializări sunt Legislația Afacerilor Internaționale și Diplomație Publică – Negocieri Internaționale. În 2013, primul an de funcționare a Colegiului, au fost 35 de absolvenți, din sistemul de relații internaționale, dar și din alte domenii – avocați, președinți de camere de comerț, parlamentari sau angajați ai Ministerului de Externe.

CNCDRE s-a înființat anul trecut ca rezultat al colaborării dintre Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale din România (UCCBR) şi Universitatea Transilvania din Braşov.

Scopul Colegiului este de a dezvolta învăţământul superior juridico-economic, promovând educaţia continuă, în spritul Procesului Bologna, şi de a susţine relaţiile diplomatico-economice internaţionale ale României. Vrem să creăm un corp elitist de diplomaţi economici, care să prezinte, atât în ţară dar mai ales în străinătate, în mod atractiv şi profesionist, oferta economică românească, în vederea atragerii investitorilor străini şi a promovării produselor autohtone pe pieţele străine

Nasty Vlădoiu
președintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale

Gradul educaţional este de nivel postuniversitar, iar lectorii sunt cadre universitare și diplomați. După programul de studiu, examenul final constă într-o probă practică de evaluare – Programului de Pregătire IDA (informare, documentare şi aplicaţie). Certificatul de absolvire este eliberat de Universitatea Transilvania din Braşov, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale.

Planul de învăţământ este aprobat de Ministerul Educaţiei şi se bazează pe trei domenii de licenţă: Drept, Afaceri internaţionale, Comunicare şi Relaţii Publice.

În prezentarea ofertei de învățământ, Colegiul afirmă că pregătește diplomați capabili să răspundă actualelor provocări şi transformări ale activităţilor economice globale care au creat conceptul ”Noua Economie”, în contextul dezvoltării societății informaţionale.

”Diplomaţia economică nu este doar atributul diplomaţilor de carieră, ci ea face apel la expertize naţionale în domenii precise, fie la nivelul sectorului public, fie al celui privat. Astfel, Diplomatul Economic devine un integrator interdisciplinar, care urmăreşte atingerea obiectivelor încredinţate, negociind produsul procesului de integrare prin tehnici specifice artei diplomaţiei. Dacă activitatea diplomatică, în ansamblul ei, se referă la totalitatea relaţiilor interstatale, obiectivul fundamental al diplomaţiei economice este acela de a asigura creşterea şi dezvoltarea economică a unei ţări”, se arată în descrierea Colegiului.

UCCBR, înfiinţată în anul 1995, reunește camerele bilaterale, persoane juridice din România sau din alte ţări, care activează pe teritoriul României. Uniunea are un parteneriat cu Ministerul Economiei, care prevede colaborarea pe piețele externe între camerele de comerț membre și reprezentanții comerciali ai României.

Andi Topală