7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:36
No menu items!

Coface România: 2013 va fi anul insolvențelor mari și foarte mari. Topul insolvențelor pe sectoare!

spot_img

Coface România: 2013 va fi anul insolvențelor mari și foarte mari. Topul insolvențelor pe sectoare!

Anul acesta va aduce insolvențe ale companiilor mari și foarte mari, care au devenit ”bănci comerciale” pentru partenerii mai mici în perioada de criză, potrivit Coface România. În primele trei luni ale acestui an, numărul total al insolvențelor a scăzut cu 10%, dar tot mai multe firme cu cifra de afaceri de peste 1 milion intră în această procedură.

„Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolvențelor mari și foarte mari, iar faptul că acestea au crescut de 2,5 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut este o certitudine. Este un semn îngrijorător, ținând cont de impactul în economie, precum și de cel social”, a declarat Contantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Potrivit acestuia, foarte multe companii medii și mari care au încercat să se extindă în anii trecuți întâmpină acum probleme de sustenabilitate a afacerii, în condițiile în care au devenit bănci comerciale pentru clienții lor. ”Nu numărul insolvențelor va fi important în 2013, ci magnitudinea companiilor ce intră în această procedură de insolvență”, a adăugat Coman.

Aproape 6.400 de firme se aflau, în primul trimestru al acestui an, în diverse stadii ale procedurii de insolvență, în scădere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Construcțiile, HORECA (hoteluri, restaurante și catering) și industria metalurgică au fost însă cele mai afectate sectoare raportat la numărul firmelor active.

Anul trecut, în primele trei luni, au fost deschise 7.140 de insolvențe, astfel că se observă o scădere generalizată a volumului insolvențelor în perioada ianuarie-martie a acestui an.

”Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență rămân neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variații de una, maximum două poziții”, se arată în studiul Coface.

Construcțiile, HORECA și industria metalurgică au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator și pentru anul 2012, ceea ce indică persistența unor probleme sistemice structurale.

În plus, numărul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, în insolvență, este de 2,5 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, respectiv 239 de companii. Regiunile Sud-Est, Sud și Nord-Vest concentrează jumătate din totalul insolvențelor  pentru primul trimestru al anului 2013.

Singurele zone în care numărul de insolvențe înregistrat în primul trimestru din acest an a crescut față de aceeași perioadă a anului anterior sunt Centru, Nord-Est și Sud-Est.

Cosmina Croitoru