Agenţia de evaluare a riscului Coface estimează o creştere economică de 1% pentru România în 2012, sub media regiunii Europei Centrale şi de Est (care va fi de 1,9%) şi a menţinut ratingul de ţară la B, potrivit datelor prezentate miercuri, la conferinţa de risc de ţară, de Julien Marcilly, responsabil de risc de ţară în cadrul Departamentului de Cercetare al Coface.
Coface estimează o creştere economică de 2,8% pentru Polonia, 0,4% pentru Bulgaria, 4,5% pentru Letonia, Lituania – 2,5%, Estonia – 1,6%, Slovacia – 2,9%, Turcia – 2,8% şi scădere economică de 1,3% pentru Cehia şi 1,6% pentru Ungaria.
Pentru zona euro, Coface estimează o scădere economică de 0,5% în 2012, în vreme ce economia SUA va crește cu 2%, statele emergente (Brazilia, Rusia, China, India) vor înregistra o creştere de 4,8% iar la nivel global va fi o creştere de 2,7%.
În Europa Centrală şi de Est, cel mai bun rating este acordat Cehiei – A2, dar în scădere, în timp ce Estonia, Polonia şi Slovacia au calificativul A3. Cel mai slab rating îl are Serbia – C.
Katarzyna Kompowska, director general Coface pentru Europa Centrală şi de Est, susține că lumea nu mai crede că UE poate controla criza, iar previziunile economice globale sunt revizuite constant în jos.
Pe de altă parte, susțin experții Coface, în România rata de succes a restructurării companiilor prin insolvență este de 2-3%, procedura fiind considerată nesigură iar declararea insolvenței la Hidroelectrica este cel mai bun exemplu iar răul cel mai mare este pierderea încrederii pe piață.
Eugen Anicescu, director adjunct al Coface România, a afirmat că procedura insolvenței ar putea genera o modă care va deteriora și mai mult încredere în economia românească, cu atât mai mult cu cât se pare că și oficialii agreează procedura insolvenței. ”Insolvența este un factor negative din punctual meu de vedere, a mai adăugat reprezentantul Coface. Ea afectează fundamentele economiei și ar trebui, prin urmare, folosită cu multă prudență. ”