3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:45
No menu items!

Coface: Numărul de insolvențe din România va scădea cu 15% în 2014

spot_img

Sectorul construcțiilor a trecut pe primul loc

coface22

Compania de consultanță Coface anticipează că numărul de insolvețe din economia românească va atinge 23.000 în 2014, prognoza fiind făcută pe baza datelor din primul semestru și a dinamicii din anii anteriori.

Studiul realizat pe baza datelor oficiale arată că, pe parcursul primului semestru, s-au deschis 12.453 de insolvențe noi, în scădere cu aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvență.

”Considerând media ultimilor 10 ani, numărul insolvențelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80 și  85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Dacă această dinamică se va păstra și în semestrul doi al anului curent, este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvențe deschise pe parcusul anului 2014. Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numărului de insolvențe nou deschise în anul curent, comparativ cu anul 2013”, se arată într-un comunicat al companiei.

Coface atrage atenția că, în iunie 2014, a intrat în vigoare noua lege a insolvenței, iar impactul acesteia și schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat, existând posibilitatea ca evoluția numerică a dosarelor de insolvență nou înregistrate să sufere variații.

Din punctul de vedere al distribuției sectoriale, sectorul construcțiilor, care a ocupat constant un loc în top 10 în ultimii 5 ani, este acum pe prima poziție. Fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică și HORECA rămân în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor raportat la 1.000 de firme active.

tabel insolvente

Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență din prima jumătate a anului 2014 a suferit modificări importante față de situația existentă în aceeași perioadă a anului anterior. Numărul de insolvențe a crescut în perioada analizată doar în București (+23%) și în zona de Vest (+8%), restul regiunilor înregistrând scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracții fiind înregistrate în zona de S-E (-23%) și zona de N-E (-22%).

Numărul insolvențelor deschise în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 mil. € a scăzut cu 30%, indicând un posibil recul al impactului de contagiune în rândul companiilor peste medie.

Companiile intrate în insolvență în 2014 au înregistrat o creștere constantă a duratei medii de plată a furnizorilor, de la 112 de zile (anul 2008) la 229 de zile (anul 2013).

Aceste companii lasă în urmă datorii către furnizori de 3,25 de miliarde de lei, către bănci (2,6 miliarde) și către ANAF (0,65 miliarde).

V.B.