1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:45
No menu items!

Codurile fiscale ale Guvernului au primit aviz negativ

spot_img

Consiliul Fiscal nu este de acord cu măsurile propuse de Excutiv

cod_fiscal 

Consiliul Fiscal, condus de Ionuţ Dumitru, a avizat negativ cele două coduri fiscale elaborate de Guvern considerând că măsurile propuse nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, acestea nu pot fi conforme cu trecerea la moneda Euro în 2019.

Consiliul Fiscal atrage atenţia că a crescut eficiența în colectarea taxelor și impozitelor, dar nu s-a ținut cont de angajamentul privind majorarea bugetului Apărării şi de reacţia pe care o vor avea pieţele financiare faţă de o deteriorare de proporţii a a finanţelor publice din România.

Câştigurile de eficiență în colectarea taxelor şi a impozitelor şi în cheltuirea banului public trebuie să fie folosit în mod prudent şi gradual, fără a pune în pericol echilibrele macroeconomice, arată Consiliului Fiscal în raportul privind Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală.

Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, proiectul propus de Guvern implică un risc extrem de deteriorare permanentă şi de proporţii a poziţiei finanţelor publice ale României. Estimările Consiliului Fiscal arată deficite efective superioare nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019, iar evoluţiile estimate la nivelul şoldului bugetar structural sugerează reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat în anul 2010. Asemenea evoluţii sunt în flagranta contradicţie cu principiile şi regulile fiscale instituite de LRFB, precum şi cu tratatele de guvernanţă fiscală la nivel european al căror semnatar România este.

„Trebuie menţionat că agenţiile de rating accentuează că evaluările sunt condiţionate de prezervarea progreselor în ceea ce priveşte poziţia structurală a finanţelor publice. România ar putea ajunge să se finanţeze la costuri mult mai mari. De aceste împrumuturi scumpe ar fi afectat şi sectorul public şi cel privat”, se arată în raport, potrivit Hotnews.

Este discutabilă oportunitatea unei relaxări fiscale de asemenea proporţii în condiţiile în care poziţia ciclică a economiei este estimată de către Comisia Europeană a se situa aproape la echilibru (output gap apropiat de 0) în anul 2016. România risca să intre din nou în capcană unei politici fiscale pro-ciclice, apăsând pe acceleraţie în faza de expansiune a ciclului economic şi riscând să fie constrânsa să implementeze măsuri de ajustare structurală într-o inevitabilă faza viitoare de recesiune. Există o cvasi-unanimitate în literatura recentă de specialitate în a identifica niveluri semnificativ mai ridicate ale multiplicatorilor fiscali în perioada de recesiune şi valori reduse în perioada de expansiune, ceea ce înseamnă că beneficiile în materie de creştere economică suplimentară pe termen scurt ca urmare a unei relaxări fiscale pro-ciclice sunt depăşite de costurile pe care o inevitabilă consolidare fiscală le-ar putea genera în faza descendentă a ciclului economic, cum de altfel experienta României din ultimii 10 ani o demonstrează din plin.

Având în vedere probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviaţii de proporţii de la ţintele bugetare pe termen mediu, Consiliul fiscal avizează negativ propunerea legislativă, se arătă în concluziile raportului.

Olimpia Diaconiuc