4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:59
No menu items!

Codruț Șereș – 4 ani cu executare în dosarul “Hidroelectrica”

spot_img

Fostul ministru al economiei Codruț Șereș a fost condamnat, luni, de magistrații Curții Supreme, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul “Hidroelectrica”. Decizia Completului de cinci judecători este definitivă.

Completul a menținut sentința dată de instanța de fond în martie 2014.

Fostul ministru se află deja în penitenciar, el fiind condamnat în ianuarie 2015 la 4 ani și 8 luni închisoare în dosarul “Privatizări strategice”.

Tot în dosarul „Hidroelectrica”, trei membri ai fostei conduceri a Hidroelectrica au fost condamnați la câte 7 ani închisoare: Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) și George Asan (director Direcția furnizare). Aceștia primiseră pe fond câte 5 ani închisoare, pedepsele fiind majorate acum de completul de cinci judecători.

Codruț Șereș și foștii șefi ai Hidroelectrica au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii arătau că Eugen Pena a inițiat și a constituit o asociere infracțională împreună cu ceilalți inculpați și, în virtutea funcțiilor de conducere deținute în cadrul SC Hidroelectrica SA, aceștia au desfășurat activități care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societății și bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracțională a vizat modalitatea de contractare a cantităților de energie electrică rezultate din producția proprie și din achizițiile de la alți producători, în condiții total nefavorabile societății și a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național.

Potrivit anchetatorilor, în 2003, în contextul apariției fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea și a prognozelor meteorologice privind situația hidrologică pe râurile interioare, inculpații nu au invocat clauza de forță majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, și nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii prețurilor, cu consecința înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Procurorii mai susțineau că, în perioada 2002 – 2003, inculpații au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA la prețuri mari și au revândut energia electrică către furnizorii licențiați și consumatorii eligibili la prețuri mult diminuate față de prețurile stipulate în contractele încheiate cu aceștia.

În ceea ce-l privește pe Codruț Șereș, anchetatorii arătau că, în calitate de ministru al economiei, acesta a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenunțarea și omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoștință prin natura funcției deținute, a dispus modificarea raportului realizat de Corpul de Control și nu a luat măsurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica să se deruleze în mod legal.

Procurorii mai susțineau că activitatea grupării a pus în pericol Sistemul Energetic Național și a cauzat un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari.

R.D.