Ploile și topirea zăpezii au provocat inundații în peste 70 de localități din țară. Situaţia cea mai gravă este în județele Harghita, Braşov, Covasna şi Teleorman. Hidrologii au prelungit avertizarea Cod roşu de inundaţii pentru judeţele Braşov, Covasna şi Buzău până miercuri la prânz, în timp ce meteorologii anunță ploi torențiale în continuare.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), urmare a manifestării fenomenelor hidrologice, au fost afectate 71 de localități din 15 județe (Argeș, Brașov, Buzău, Călărași, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureș, Prahova, Olt, Teleorman, Vaslui) și municipiul București.
Astfel, în localitatea Homorod (Brașov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuințele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domicilii după ce starea de pericol a trecut. De asemenea, la nivel național, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodărești, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, un drum național și cinci drumuri județene.
Potrivit Centrului Infotrafic, miercuri dimineața, din cauza apei acumulate pe partea carosabilă, circulaţia rutieră a fost oprită pe DN10 Siriu – Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău. Traficul a fost deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău – Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.
Peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul comunităților afectate de fenomenele hidrologice periculoase, au precizat oficialii MAI, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, monitorizarea și coordonarea situației din teren este realizată prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI completat cu grupa operativă a IGSU.
Miercuri dimineața, hidrologii au actualizat Codul roșu hidrologic, pentru depășirea cotelor de pericol pe râul Buzău (aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu) județele Brașov, Buzău și Covasna, valabil până la ora 12.00, existând posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații și creșteri rapide de debite.
Ministerul Afacerilor Interne le recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuințe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică și să deconecteze aparatele electrice.
De asemenea, șoferilor le este recomandat să se intereseze din timp cu privire la situația căilor de comunicație pe care le vor parcurge. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
R.D.