2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 6:12
No menu items!

Cod roşu de inundaţii pe Jiu, în judeţul Dolj

spot_img

Cod roșu de inundații pe Jiu

Râul Jiu se află, până joi la ora 20.00, sub cod roşu de inundaţii în zona stației hidrometrice Răcari, din judeţul Dolj, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisă marţi, anunţând astfel că, tot pe Jiu, dar în sectorul aval de Răcari, se instituie cod portocaliu.

De asemenea, tot până joi la 20.00, se instituie cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Bacău, Harghita, Vrancea şi Buzău), Jijia curs superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad superior (judeţele Iaşi şi Vaslui) şi pe râul Prut – sector amonte acumularea Stânca Costeşti ( judeţul Botoşani).

Potrivit aceleiaşi actualizări a avertizării de marţi, râuri din nouă judeţe, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Gorj şi Dolj, află până joi la ora 20.00 sub cod portocaliu de inundaţii.

Tot până joi la 20.00, rămâne valabil codul galben pe râurile din bazinele: Tur, Crasna (amonte Domăneşti) din judeţele Satu Mare şi Sălaj, precum şi pe Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Arad şi Hunedoara) şi Bega Veche (judeţul Timiş), Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Strei şi afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega, Timiş mijlociu şi inferior (judeţul Timiş), Jiu inferior (judeţul Dolj), Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Ialomiţa superioară şi Prahova – judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău superior şi afluenţii din judeţele Covasna şi Buzău.

De altfel, joi dimineață, autoritățile au anunțat un prim „bilanț” al inundațiilor provocate de revărsarea Jiului, dar și al râurilor Motru și Coșușetea (afluenți ai Jiului). Astfel, mai multe gospodării din municipiul Craiova, dar şi drumuri şi sute de hectare de terenuri agricole din judeţul Dolj au fost inundate.

De asemenea, au fost afectate de inundaţii mai multe drumuri judeţene şi terenuri agricole din localităţi din judeţul Gorj.

Mai exact, joi dimineaţă, DJ 606 F Răcarii de Jos – Braloştiţa a fost inundat pe o lungime de aproximativ 100 de metri, în zona podului ce traversează râul Jiu, fără să fie afectate case sau gospodării. Totodată, au fost inundate aproximativ 15 hectare de teren din zona inundabilă a râului Jiu, în zonă intervenind 20 de lucrători de la SGA Dolj, cu o autobasculantă, precum şi un echipaj de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, cu un autocamion.

Probleme sunt şi în localităţile Breasta şi Pieleşi. Astfel, o porţiune din DJ 641, în localitatea Pieleşti, a fost inundată de apele pârâul Teslui, la faţa locului intervenindu-se pentru deblocarea drumului. De asemenea, trei gospodării din localitatea Breasta au fost afectate de inundaţii, după ce debitul pârâului Raznic a crescut.

Şi în localitatea Şopot au fost inundate căile de acces către satele Pereni, Cernat şi Başcov. Totodată, în localitatea Bistreţ, ca urmare a ploilor abundente, au fost inundate aproximativ 50 de hectare de culturi de grâu, 80 de hectare de teren arabil şi 300 de hectare de păşuni.

În localitatea Rast au fost inundate aproximativ 150 de hectare de păşune şi 300 de hectare de grâu şi orz. De asemenea, în localitatea Catane, aproximativ 100 de hectare de teren arabil au fost inundate.

În judeţul Mehedinţi, peste 300 de terenuri agricole, păşuni şi fâneţe au fost inundate, în noaptea de miercuri spre joi, după ce pe râurile Motru şi Coşuştea au fost depăşite cotele de inundaţie. Potrivit Comandamentului Operaţional întrunit la sediul Prefecturii Mehedinţi, joi dimineaţă erau inundate 130 de hectare de terenuri agricole din comuna Broşteni, 95 de hectare de fâneţe şi teren arabil din comuna Corcova şi 85 de hectare de păşuni şi fâneţe din Căzăneşti.

Joi, la ora 8.00, pe râul Motru, la punctul hidrometric Broşteni, a fost depăşită cota de inundaţie cu 26 de centimetri, iar pe râul Coşuştea, la punctul hidrometric Corcova, cota de inundaţie era depăşită cu 36 de centimetri.

R.D.