3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:25
No menu items!

Cod galben de scumpiri în 2013

spot_img

baniEnergia electrică şi a gazele se află printre produsele de consum care se vor scumpi în acest an. De asemenea, se vor majora accizele, Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate va deveni obligatoriu, TVA se va încasa la plată, iar taxa de primă vânzare a autoturismelor va reintra în vigoare.

Astfel, de la 1 ianuarie 2013, preţul energiei electrice va fi cu 10% mai mare. Potrivit reprezentanților Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), o factură lunară medie de 40 de lei, corespunzătoare unui consum de 10un val de s KWh, va creşte, la 1 ianuarie, cu 4 lei.

Nici preţul gazelor pentru populaţie nu va scăpa de scumpiri urmând a crește cu 10%. Majorarea va fi în două etape, respectiv cu 8%, la 1 iulie, şi cu 2% din octombrie, potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE.

Accizele, plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, vor urca în acest an în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, respectiv 4,3001 lei/euro.

De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină începând cu 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de preţuri.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern Boc, doar până la sfârșitul anului trecut, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie. Această taxă, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 31 decembrie 2012, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) – documentul de identificare al fiecărui pacient în sistemul de sănătate – va deveni obligatoriu în 2013. Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit în prima parte a anului viitor de către medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de către Casa de Asigurări de Sănătate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sănătăţii.

Începând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusă şi plata TVA la încasare , care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligaţi să aplice această decizie sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

În ce priveşte o creştere în 2013 a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Şi programul Prima Casă va continua în 2013, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi în 2013. A.T.