Fructe mici şi parfumate, roşii sau negre, cu gust acrişor, coacăzele au calităţi terapeutice minunate.
În medicina popoarelor nordice şi baltice, coacăzele magice vindecă o multitudine de boli, fiind sănătoase ca sângele de urs. Coacăzele dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea, întăresc oasele, ajută la regenerarea organismului, prelungesc viaţa şi previn cancerul.
Consumul de coacăze reglează tranzitul intestinal lent, acţionând împotriva digestiei leneşe, previne dischinezia biliară şi migrenele, tratează hepatita cronică, congestia hepatică, ciroza hepatică iniţială, dischinezia biliară şi tulburările asociate, scurtează convalescenţa, combate tendinţa de îngrăşare şi obezitatea, tratează gastrita şi astenia şi inhibă secreţia gastrică.
Sucul de coacăze cu miere este elixir de sănătate pentru gât şi căile respiratorii superioare, fiind un extraordinar mijloc de protecţie împotriva guturaiurilor, a bronşitelor şi a puseelor reumatice, dar eficient şi pentru oboseală cronică, suprasolicitare intelectuală, ameţeală, somnolenţă, incapacitate de concentrare, gută, reumatism, bronşită, pneumonie şi tuberculoză pulmonară.
Pudra din coacăze uscate are efect vitaminizant extraordinar şi tratează tulburările de circulaţie, hepatita virală, gripa, infecţii recidivante, anemia, tulburări de creştere, tulburări glandulare la pubertate, afte, boli ale gingiei, răguşeală, faringită, amigdalită, tuse şi înţepături de insecte.
Proaspete, congelate sau uscate, coacăzele se folosesc cu succes la dulceaţă, prăjituri şi îngheţată.
R.M.