0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024 - 5:04
No menu items!

CNSAS decide reverificarea lui Augustin Lazăr pentru poliție politică

spot_img

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile ce i-au fost aduse în spațiul public, potrivit cărora ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la Procurorul General al României domnul Augustin Lazăr, Colegiul C.N.S.A.S., în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi, care au fost dezbătute în mass-media”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), remis MEDIAFAX.

Totodată, Colegiul CNSAS transmite că opiniile lui Mădălin Hodor, funcţionar public în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a declarat că afirmaţia că Augustin Lazăr a fost „un torţionar” este falsă, iar cel care de fapt a făcut acest lucru era lt.col. Lazăr Gheorghe și a publicat și decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în acest sens, nu reprezintă punctul de vedere al Consiliului. „Mădălin Hodor nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului C.N.S.A.S”, se mai arată în comunicat.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariţiei în spațiul public a informaţiilor potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist și face verificări.

Augustin Lazăr a respins, printr-un comunicat de presă, acuzele potrivit cărora ar fi făcut poliție politică, precizând că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Procurorul general apreciază că atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmăresc atât decredibilizarea sa în calitate de procuror general, cât și destabilizarea Ministerului Public.

Lumea Justiției a publicat documente care ar arăta cum un procuror din județul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor ’80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din județul Alba, județ din care provine și actualul procuror general. Jurnaliștii de la Lumea Justiției precizează că nu știu dacă procurorul din această cauză este unul și același cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Andrei Tudor