România are un cadru legislativ solid, în componenţa căruia intră atât tratate internaţionale, cât şi legislaţia internă care asigură o protecţie adecvată investitorilor străini, potrivit unei analize publicate de experții în arbitraj internaţional ai biroului din Bucureşti al societății de avocatură CMS Cameron McKenna. Studiul a fost publicat în revista Global Arbitration Review și a fost semnat de avocații Gabriel Sidere şi Horia Drăghici.
Materialul răspunde la 23 de întrebări cu privire la contextul legislativ românesc în domeniul tratatelor de investiţii internaţionale și face o sinteză a celor 83 de tratate de investiţii încheiate de statul român până în prezent.
Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România, spune că modalitatea cea mai bună de a crea o infrastructură jurisdicţională pentru promovarea fluxului de investiţii private internaţionale o constituie stabilirea unui proces eficient de soluţionare imparţială a eventualelor litigii rezultate.
”Simpla existenţă a unui mecanism care să soluţioneze în mod organizat astfel de litigii contribuie la îmbunătăţirea climatului investiţional în ţara gazdă şi influenţează totodată conduita autorităţilor publice. Stabilirea de standarde internaţionale privind tratamentul aplicat investiţiilor generează, la rândul său, standarde de conduită pentru autorităţile publice în tratamentul aplicat investitorilor”, a declarat Sidere, potrivit unui comunicat al firmei.
Cea mai cunoscută instituţie specializată în soluţionarea litigiilor privind investiţiile este ICSID (Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor Internaţionale), înfiinţat în 1965. În primii 30 de ani de existenţă, ICSID soluţiona în medie un singur caz pe an, iar după 1995 s-a ajuns la un volum de până la 30 de cazuri pe an. Accelerarea fluxul investiţional în conjunctura economică creată de globalizare a făcut ca tot mai mulţi investitori să apeleze la ICSID pentru soluţionarea litigiilor legate de investiţii.
La promovarea acestui mecanism de soluţionare a litigiilor a contribuit proliferarea acordurilor dintre state pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Astăzi, există la nivel mondial peste 2.200 de astfel de acorduri încheiate între 176 de ţări. România a încheiat până în prezent un număr de 83 de astfel de acorduri ce asigură o protecţie adecvată tratamentului investitorilor şi investiţiilor străine prin aplicarea standardelor internaţionale.
Recent, avocaţii CMS România au apărat cu succes statul român la ICSID, reușind să respingă solicitări pentru despăgubiri în valoare de 147 de milioane din partea unui om de afaceri grec (cazul Spyridon Roussalis vs România).
Vlad Bârleanu