• Tarău şi Bendei de la RCS&RDS se contrazic în declaraţiile din dosarul lui Mitică Dragomir
Negocierea a fost directă
Ioan Bendei
administratorul RDS-RCS
declarație de martor
Eu reprezentam RCS-RDS, iar SC Capital Properties SRL reprezenta Liga la negocieri
Tărău Adrian
om de afaceri
declarație de martor
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a decis să nu-l aresteze preventiv pe Mitică Dragomir pentru că procurorii nu ar fi demonstrat că banii s-au întors la fostul şef al LPF după ce comisionul de 3 milioane de euro a fost spălat de Mihai Corbu printr-o suveică de firme fantome. De asemenea, Dragomir e liber, conform judecătorului, pentru că LPF nu a reclamat şi nici nu a dorit să recupereze prejudiciul cauza prin acordarea ilegală a comisionului de 5% din valoarea contractului de redifuzare a meciurilor. Curtea de Apel urmează să stabilească termenul pentru judecarea contestaţiei.
Dumitru Dragomir a declarat în faţa judecătorului care decidea asupra libertăţii sale că afacerea cu Mihai Corbu i-a fost „recomandată” de Adrian Tarău, delegat de patronul RCS/RDS să negocieze contractul cu LPF. Abia din acel moment, susţine Mitică, şi reţeaua de televiziune a crescut oferta de la 37 la 45 de milioane de euro.
Mitică Dragomir a susţinut că nicio televiziune nu s-a arătat interesată de licitaţia pentru Liga I
În aceste condiţii, cel care m-a contactat în mod direct este dl Tărău de la RCS RDS, acesta fiind dispus să achiziţioneze cele şase pachete neînstrăinate prin licitaţie. Ca urmare a ofertei lansate de acesta, am convocat AGA cu scopul de a decide condiţiile cesionării dreptului de televizare. Îmi amintesc că a fost oferită o sumă de aproximativ 37 milioane de euro plus TVA, iar ulterior suma oferită a fost de 43 de milioane de euro plus TVA. Anterior intrării în legătură cu dl Tărău de la RCS RDS nu l-am cunoscut pe coinculpatul Corbu, nu ştiam cine este şi nu aş fi făcut afaceri cu o persoană pe care nu o cunoşteam. Corbu mi-a fost prezentat de către Tărău, însă cu ajutorul unor avocaţi am încercat să obţin şi eu informaţii cu privire la inculpatul Corbu. (…) AGA a decis în cele din urmă cesiunea la un preţ foarte bun, iar cu ocazia acelei şedinţe îmi amintesc că s-a discutat inclusiv valoarea comisionului care anterior era în cuantum de 10-15%. Personal m-am opus acordării unui comision atât de mare, agreând ideea diminuării acestuia la un procent de 3, maxim 5%, însă Gheorghe Ştefan a propus acordarea unui comision de 5%, ideea acestuia fiind votată de AGA. Toată lumea a fost mulţumită de acest mod de cesiune a drepturilor de televiziune, fiind obţinut şi un profit substanţial de către LPF, în condiţiile în care anterior exista riscul ca nici unul din celelalte şase pachete să nu poată fi valorificat prin cesiune
Mitică Dragomir
declarație de inculpat
Procurorii susţin pe de altă parte că Dragomir a acţionat „la dublu” în afacerea care a dus la încasarea unui comision de 3 milioane de euro de către o agenţie imobiliară.
Fiind audiaţi în legătură cu încheierea contractului nr. 2980 din 28.06.2011 dintre LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL şi SC RCS & RDS SA, reprezentanţii SC RCS & RDS SA au declarat că, în vederea încheierii acestui contract, nu au purtat niciodată negocieri cu SC Capital Properties SRL, respectiv cu inc. Corbu Mihai şi niciunul dintre reprezentanţii SC RCS & RDS SA nu-l cunosc pe inc. Corbu Mihai şi nici pe un alt reprezentant al SC Capital Properties SRL, existenţa unor acte de intermediere este în continuare demonstrată prin declaraţiile date de martorul Adrian Tărău, acesta susţinând în mod constant că atât SC RCS – RDS SA cât şi Liga Profesionistă de Fotbal au recurs la serviciile unor intermediari în scopul de a evita o atmosferă extrem de tensionată precum cea care domnise în sezonul competiţional 2008 – 2011
Tribunalul Bucureşti
Motivare
Şeful LPF l-a mandatat pe 17 iunie 2011 pe Mihai Corbu, fără cunoştinţa Adunării Generale, să identifice clienţi pentru cele 6 pachete de meciuri scoase la licitaţie. Contractul de mandat are la bază un document care atesta că firma lui Corbu este în negocieri avansate cu RCS/RDS pentru cumpărarea drepturilor de televizare. Capital Properties şi-a modificat însă abia pe 21 iunie 2011 codul CAEN, incluzând şi activitatea de intermediere pe lângă cea de activităţi imobiliare. Modificarea a fost operată de RECOM abia pe 23 iunie 2011, la o săptămână după ce Mitică Dragomir susţine că atât el personal, cât şi avocaţii LPF au verificat validitatea firmei intermediare. Ca o altă coincidenţă, Mihai Corbu a preluat controlul asupra Capital Properties cu două zile înainte ca Tarău să-l prezinte oficial lui Mitică Dragomir.
Premeditare. Cum a ţintit Mihai Corbu limita maximă de bonusare din contractul cu LPF
Contractul nr. 20/06.05.2011, semnat între SC Capital Properties SRL şi SC East Trading Consulting SRL, a fost încheiat evident în mod fictiv, doar cu scopul de a crea aparenţa plăţilor SC Capital Properties SRL către SC East Trading Consulting SRL. Contractul conţine la capitolul “Plata contractantului” – 3 praguri de bonusare pentru SC East Trading Consulting SRL raportate la preţul la care urmau să se vândă drepturile de televizare, şi anume :un bonus de 1.000.000 euro plus TVA, dacă drepturile TV urmau să se vândă cu până la 40.000.000 euro, plus TVA; un bonus de 1.200.000 euro, plus TVA, dacă drepturile TV urmau să se vândă cu până la 45.000.000 euro, plus TVA; un bonus de 1.500.000 euro plus TVA, dacă drepturile TV urmau să se vândă cu până la 50.000.000 euro, plus TVA – adică ±5 mil faţă de preţul cu care s-au şi vândut două luni mai târziu drepturile TV de către LPF.
Mihaela Chiper