2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 1:23
No menu items!

Claudiu Florică cere daune Microsoft pentru rezilierea contractului, în timpul anchetei DNA

spot_img

Claudiu Florică se judecă, în Irlanda, cu gigantul IT deținut de Bill Gates

Florica_SZ 3

În timp ce Guvernul român a blocat plăţile pentru licenţele Microsoft cumpărate de la Claudiu Florică cu creanţe cesionate unei bănci, omul de afaceri cu magnet la banii publici din IT se judecă, la capătul Europei, Irlanda, cu Microsoft pentru rezilierea contractului de „revânzător”. În același timp, Florică ia noi contracte de la statul român.

Un proces aflat pe rol la Înalta Curte a Irlandei îl leagă din nou pe Claudiu Florică de o afacere pe bani publici, ba chiar europeni. În Irlanda, fosta DIM SOFT SRL, în prezent Synotech Global Services, cere daune într-un proces comercial cu Microsoft Irlanda, contestând rezilierea contractului de Large Acount Reseller (LAR), contract care i-a dat ocazia să intermedieze câteva zeci de afaceri Microsoft cu instituţii guvernamentale în România.

Dimsoft nu mai are calitatea de Licensing Solutions Partner (cunoscută înainte ca LAR). Ca regulă generală, nu oferim comentarii cu privire la acordurile de licențiere ale partenerilor noștri sau ale foștilor parteneri

Microsoft
pentru Sursa Zilei

Ultimul şi cel mai nou contract, câştigat la scurt timp după conversia Dim Soft în Synotech, reprezintă însă un proiect cofinanţat din fonduri europene pentru servicii de management de proiect. Acesta valorează două milioane de lei şi a fost lansat în iunie, având ca obiect integrarea în câmpul muncii a tinerilor absolvenţi de electronică şi informatică. În iulie, noua afacere patronată de Claudiu Florică a fost exclusă de la un al doilea contract public – cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică, motiv de contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Interfaţa lui Claudiu Florică în Synotech este în continuare Mircea Săndulescu, fostul manager al Dim Soft SRL, reprezentant şi în concernul D-Con.Net (câştigător, conform DNA, al contractului de la Comunicaţii prin intermediarul Dorin Cocoş). Numele lui Săndulescu este menţionat atât în documentele publice legate de câştigarea proiectului pe fondurilor europene, cât şi în documentul care atestă la ONRC fuziunea dintre alte două companii controlate, până la începutul acestui an, de Claudiu Florică: Abacus System&Solutions şi Abacus Telcon. În spatele noii companii se află acelaşi offshore – Lisaos Ventures Limited, din Cipru – al cărui beneficiar real este sora lui Claudiu Florică, descoperită de DNA în cadrul comisiilor rogatorii dintr-un al doilea dosar Microsoft, referitor la subcontractanţii acordurilor de licenţiere cu statul.

Conform propriei prezentări, Synotech Global Services „oferă consultanţă, proiectare, implementare şi mententaţă pe toate gamele de echipamente IT (hardware şi software) şi telecomunicaţii, sisteme de securitate”, lăudându-se cu numeroasele contracte cu instituţii publice, deși, după data înființării, este nou venită pe această piață.

Zeci de contracte pe bani publici

Înainte să devină Synotech, firmele lui Claudiu Florică erau fidele câştigătoare ale contractelor cu statul, iar investigaţia DNA arată că rata de profit era de 50% din câştigul revânzătorilor, respectiv jumătate din discountul de 47% dat de Microsoft pentru contracte instituţionale, restul constituind în mod tradiţional mită.

Dim Soft şi cele firme Abacus au fost cumpărate de Claudiu Florică de la IT-işti de carieră care nu reuşiseră să acceseze domeniul contractelor publice. Acestea figurează, până anul trecut, în peste 50 de contracte cu instituţii de stat. Printre cei mai buni clienţi ai lui Florică s-au numărat Romatsa, Nuclearelectrica, ONPCSB, SGG, Agenţia de Plăţi, Autoritatea Naţională a Vămilor, Inspecţia Socială, Casa de Pensii. Spre exemplu, RATB i-a plătit lui Florică, în 2011, 882.434 lei pentru un contract pe trei ani, dar ANCOM a cotizat cu 1,85 milioane de euro. Cel mai controversat caz este cel al ANAF, care a cumpărat, fără competitor, de la firmele lui Florică, licenţe în valoare de 32,86 de milioane de lei şi imprimante de 367.480 lei, în condiţiile în care firmele acestuia nu se ocupau de retail de hardware. Tot la ANAF a vândut Florică şi „soluţii integrate de securitate şi management”, în iulie 2011, de 32,85 milioane de lei.

Chiar înainte de arestarea intermediarilor Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Nicolae Dumitru şi a ex-ministrului Gabriel Sandu, procurorii anticorupţie au făcut o confruntare, la cerea primarului din Piatra-Neamţ. Din discuţii a reieşit că denunţătorul din dosarul Microsoft câştigase mai multe contracte publice pe baza relaţiilor închegate pe relaţiile lui „Pinalti”. Un astfel de contract ar putea fi chiar cel dintre Electrica SA şi Dimsoft, din 2011, în valoare de mai puţin de 500.000 de lei.

Inculpatul Gheorghe Ştefan nu neagă nici faptul că l-ar fi prezentat pe Florică Claudiu directorului Folea de la Electrica

referatul DNA

Informaţiile deținute de Sursa Zilei arată că, din denunţurile-foileton ale lui Claudiu Florică, rezultă mai multe fapte de corupţie decât cele devenite publice prin măsurile oficiale ale procurorilor. Unele dintre afirmaţiile lui Florică se coroborează cu concluziile unei anchete despre care Sursa Zilei a scris încă din vara acestui an, anchetă care precede dosarul licenţelor Microsoft şi arată că inclusiv şefi din Microsoft au beneficiat de plăţi din banii publici în urma unor presupuse subcontractări pentru consultanţă sau mentenanţă.

Ministrul comunicaţiilor aşteaptă bilet de bună purtare de la DNA

Guvernul României are o restanţă de 50 de milioane de euro de plătit pentru licenţele achiziţionate în 2011 prin firmele lui Claudiu Florică, ba mai mult decât atât, trebuie să prelungească licenţierea programelor aflate deja în utilizare. Banii sunt prevăzuţi în buget, dar ministrul comunicaţiilor, Răzvan Cotovelea, nu ştie încă ce să facă cu ei. Sistemul pus la punct prin contractele intermediate de Claudiu Florică nu este unul foarte clar şi nici nu au existat de fiecare dată procese-verbale care să ateste tipul de tranzacţie în care „licenţa” sau „pachetul de licenţe” a fost implicat până la beneficiar.

Întrucât statul mai întâi a închiriat, apoi a cumpărat în rate licenţele Microsoft, Guvernul este pus în faţa unei nevoi reale de evaluare a situaţiei întregului său sistem informaţional, ori de negociere globală a costului de utilizare pentru licenţele programelor marca Microsoft.

Trebuie verificate condiţiile exact aşa cum sunt ele stipulate în legislaţia privind execuţia bugetară. Trebuie să primim răspunsuri de la diferite alte instituţii, respectiv Parchet, dacă şi acest contract cu Microsoft (din 2011 – n.r.) va fi subiectul unei investigaţii. După ce aceste condiţii vor fi îndeplinite, vom face plata, care nu se va face către Microsoft, ci către o bancă, către care a fost cesionat contractul

Răzvan Cotovelea
ministrul comunicațiilor

Dacă pentru Claudiu Florică preţul a fost plătit integral de o bancă dornică să preia creanţa statului către concernul său, pentru un comision de jumătate de milion de euro, forma contractelor încheiate până acum de Guvern pune statul român în situaţia de a opera cu licenţe neactualizate pe computere oricum depăşite tehnic.