-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:05
No menu items!

Claudia Benchescu, PNL: “Accesul și promovarea tinerilor în politică și în administrație trebuie să se facă doar pe baza meritelor personale”

spot_img

Calitatea deciziei politice poate fi îmbunătățită prin interacțiunea dintre organizațiile teritoriale cu oameni din afara partidului, cu experți și sindicate. Într-un interviu acordat Sursa Zilei, Claudia Benchescu, candidat la președinția Filialei PNL Sector 3, explică faptul că democrația participativă și promovarea tinerilor pe criterii de merit sunt soluțiile necesare pentru consolidarea procesului politic și pentru a răspunde așteptărilor electoratului.

 

De ce ați ales să faceți politică în PNL?

Prin felul meu de a fi și prin educația primită în familie și în școală, sunt apropiată de valorile liberalismului – economie de piață, libertăți individuale, meritocrație, politici de dezvoltare pentru comunitățile defavorizate. Fac parte dintr-o generație care nu a resimțit direct tragedia dictaturii comuniste, care a copilărit în tranziția anilor ’90. La noi în casă se discuta multă politică. Am fost mereu pasionată de istorie – știu ce reprezintă PNL și impactul pe care familia Brătianu l-a avut în nașterea României moderne.

Așa că povestea mea în PNL a început în urmă cu peste 15 ani. Eram studentă la ASE și eram plină de entuziasm și energie, iar dorința de a mă implica a venit natural. În toamna anului 2005, toată activitatea politică la nivel înalt era fascinantă: aveam un guvern al Alianței DA, condus de Călin Popescu-Tăriceanu, iar Traian Băsescu era în primul an de mandat ca președinte.

Procesul înscrierii în partid a fost în sine o aventură. Nu cunoșteam pe nimeni în partid și nici nu știam ce presupune activitatea politică. Prima dată am ajuns la sediul de pe Bulevardul Bălcescu, unde o doamnă secretară, a cărei lipsă de entuziasm era în contradicție cu stilul meu caracteristic, m-a redirecționat către sediul din sectorul 3, unde aflase că locuiesc. Am mers apoi împreună cu un coleg la sediul de sector, unde un domn s-a minunat de prezența noastră acolo și apoi ne-a întrebat în mod repetat cine ne-a trimis, ai cui suntem și ce vrem. Până la urmă l-am convins de intențiile noastre, am primit câte o adeziune și statutul PNL. Această experiență m-a convins însă că este necesar să lucrăm continuu la schimbarea mentalităților. Accesul și promovarea tinerilor în politică și în administrație trebuie să se facă doar pe baza meritelor personale.

Ce vă leagă de Sectorul 3?

Totul. Am copilărit aici, am făcut școală aici. Am crescut într-un apartament la etajul 7 din Dristor. Am făcut parte dintr-o familie normală, cu părinți preocupați de educația mea, care m-au sprijinit necondiționat.

În sufletul meu sunt locurile și simbolurile copilăriei noastre: cartierul, Parcul IOR, târgul Vitan. Îmi place să spun că nu ai simțit sectorul 3 cu adevărat dacă în copilărie nu ți-ai luat măcar o pereche de jeanși din târg.

Cum ați descrie evoluția dumneavoastră în PNL până la acest moment, în care candidați pentru conducerea unei filiale?

Partidul Național Liberal este locul în care am crescut, m-am dezvoltat și am învățat. Am intrat ca membru simplu și am avut o activitate politică în care nu am ars etape. În acest timp am făcut și studii pe bune și am lucrat atât în domeniul privat, cât și în domeniul public.

Viața mea de studentă și primii ani de viață profesională s-au derulat în jurul unui punct fix – ședințele din fiecare seară de joi de la filiala de sector. Anii de facultate i-am petrecut intens între orele de curs, job-urile la privat și activitățile politice. Și acum mă întreb de unde aveam atâta energie. Îmi amintesc cum îmi schimbam turele cu colegele mele de la policlinica unde m-am angajat încă din prima lună de studenție astfel încât să reușesc să ajung la ședințele sau evenimentele de partid.

Prima funcție ocupată a fost cea de secretar al organizației de studenți a PNL din București. Au urmat două mandate de vicepreședinte al organizației naționale de studenți, iar în 2013 am fost aleasă prima președinte femeie a Cluburilor Studențești Liberale. Apetența mea pentru afaceri europene și relații internaționale a dus la prima mea candidatură la nivel european. Cu sprijinul organizației de tineret, am făcut parte, timp de două mandate, din board-ul LYMEC – organizația de tineret a liberalilor europeni. Am avut șansa să reprezint PNL în diverse formate de dialog, am acumulat experiență și know-how de la lideri europeni relevanți, am avut acces la mecanismele de decizie la nivel comunitar. Toate aceste elemente mi-au consolidat o viziune despre cum trebuie făcute lucrurile în mod sustenabil.

2014 a fost un an de referință pentru că am candidat la alegerile europarlamentare și am făcut parte din staff-ul de campanie pentru alegerea primului președinte liberal – Klaus Iohannis. Au fost luni întregi petrecute pe stradă, în toate zonele țării, ceea ce m-a făcut să înțeleg mai bine ce își doresc oamenii de la politicieni, ce nevoi au și cum se construiesc politici de stat. Nu poți deveni un om de stat dacă nu îți înțelegi propriul popor, dacă nu petreci mult timp printre oameni, dacă nu le cunoști tradițiile, obiceiurile, așteptările și perspectivele. Trebuie să mergi să vezi cu ochii tăi cum arată o gospodărie din fiecare regiune istorică a țării, să vezi cât timp petreci pe drum între Iași și Timișoara, să înțelegi de ce este atât de importantă conectarea, la toate nivelurile. Trebuie să mergi să vezi un spital într-un oraș de provincie, o grădiniță în mediul rural și o școală la are copiii merg pe jos 7 km, indiferent de vreme.

Toți acești ani de muncă, studiu și experiențe formatoare m-au adus în poziția de a obține, în 2020, funcția de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, prima mea funcție de demnitate publică la nivel guvernamental.

Care sunt obiectivele pe care vi le propuneți din funcția de lider al filialei?

Mă prezint la aceste alegeri interne ca un membru al echipei care vrea să-și continue misiunea începută acum peste 15 ani.

După ce voi prelua această funcție sunt două tipuri de priorități: măsurile urgente pentru a opri pierderea unor oameni de valoare și formarea unei strategii pe termen mediu și lung pentru atragerea unor resurse umane de calitate, în special din generația tânără.

În ultimii ani, PNL Sector 3 și-a pierdut mai mult de jumătate din membri. Am propus un plan pentru reformarea PNL Sector 3 în primele 100 de zile ca președinte al filialei. Pe lângă modificările specifice necesare rapid, propun inițierea unui proces permanent de schimbare.

Vreau să merg pe două direcții: implicarea membrilor în mai multe activități ale partidului și în procesele de decizie și recrutarea de noi membri. Sunt mulți oameni reticenți la ideea de a fi membri de partid, dar care ne împărtășesc opiniile sau obiectivele. Aceste persoane ar putea să își unească forțele cu noi pentru a atinge un obiectiv specific – chiar și doar pe termen scurt. Trebuie să fie instituite structuri care să permită votul nemembrilor asupra anumitor probleme. În interiorul propriei arii de actualitate, non-membrii pot fi astfel implicați în luarea deciziilor.

De asemenea, este necesară angajarea unei relații proactive cu sindicatele sau alte organizații sociale, prin organizarea de evenimente și discuții libere. Țin foarte mult și la extinderea interacțiunii cu oamenii prin Internet, pentru că trebuie să ne adaptăm la realitățile sociale. Alte priorități de bază sunt organizarea de forumuri tematice, pentru a aduce expertiză și idei inovatoare, și creșterea proporției femeilor, pentru că doar așa putem fi cu adevărat reprezentativi.

Vedem în ultimii ani că politicienii de la centru, în special parlamentarii, au cote de încredere foarte scăzute în sondaje. Îmi propun să construim de jos democrația participativă, să implicăm oamenii în toate procesele decizionale. Această democrație participativă este un sprijin pentru democrația reprezentativă, nu un inamic. Pe măsură ce oamenii cei mai valoroși de la nivel local vor intra în politica mare, alegătorii își vor da seama de acest principiu și își vor schimba percepțiile.