0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:22
No menu items!

Ciucă și Ciolacu, ședință de urgență a coaliției de guvernare. Sindicatele amenință cu greve în mai multe domenii

spot_img

Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au discutat, luni, pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale. 

Coaliţia se reuneşte luni după-amiază pentru noi discuţii pe acest subiect

Potrivit unor surse politice, cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială.

Conform unei variante iniţiale de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat.

Revoltă față de măsurile fiscale anunțate de Guvern: Bugetarii trec la grevă

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA transmite că se pregăteşte de grevă, după ce în spaţiul public au apărut discuţii privind măsurile fiscal bugetare pentru anul 2023 pregătite de Guvern. FNSA susţine adoptarea de urgenţă a unui act normativ care să conţină mai multe reglementări, printre care interzicerea în sectorul bugetar a cumulului pensiei cu salariul, fără excepţii sau depolitizarea administraţiei publice. 

FNSA anunţă, luni, că susţine adoptarea de urgenţă a unui act normativ, care să conţină următoarele reglementări:

  1. Aplicarea în integralitatea ei a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, eliminarea oricăror forme de discriminare între diferitele categorii de salariaţi din sectorul bugetar şi chiar din aceeaşi instituţie.
  2. Interzicerea, în sectorul bugetar, a cumulului pensiei cu salariul, fără excepţii.
  3. Depolitizarea administraţiei publice, până cel mult la nivelul funcţiei de subsecretar de stat în administraţia publică centrală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs) şi până la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public în administraţia publică locală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs).
  4. Încetarea mandatelor prin numire a tuturor conducătorilor instituţiilor cu atribuţii de control, organizarea de concursuri şi angajarea unor persoane competente, independente politic, care să nu răpundă comenzilor celor care i-au numit.
  5. Asimilarea evaziunii fiscale de la pragul de 500 mii lei în sus cu infracţiuni de subminare a economiei naţionale şi înăsprirea pedepselor în acest sens.
  6. Recuperarea tuturor prejudiciilor fiscale constatate de către instanţele de judecată.
  7. În cazul reorganizării şi desfiinţării unor posturi în instituţiile publice, interzicerea înfiinţării de noi posturi şi angajarea de personal cu atribuţii similare celor desfiinţate, timp de doi ani, în vederea evitării practicilor conducătorilor politici de angajare a obligaţiilor de partid sau de externalizare a serviciilor către firmele conectate la organizaţia politică, atribuirea către acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca şi impact bugetar decât păstrarea unor angajaţi
  8. Încetarea tuturor delegărilor sau transferurilor şi organizarea de concursuri.
  9. Aplicarea în tot sectorul administraţie publică a proiectului pilot promovat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, privind angajările, în concordanţă cu prevederile Codului Administrativ.
  10. Diminuarea cu 80% a subvenţiilor pentru partidele politice sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora şi susţinerea birourilor parlamentare, în mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.
  11. Respectarea de către Guvernul României a memorandumurilor asumate pe legea salarizării şi încă deaplicate.

Sindicaliştii subliniază că, dacă Guvernul va adopta măsurile fiscal-bugetare despre care se discută în spaţiul public, ”FNSA va proceda la iniţierea demersurilor în vederea organizării GREVEI împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului”.

”În această perioadă vom solicita o întâlnire cu toate federaţiile reprezentative din sectorul de activitate Administraţie publică, în vederea pregătirii acestei acţiuni comune, pentru bocarea activităţii în sector”, mai precizează sursa citată.

Totodată, sindicaliştii care fac parte din trei mari federaţii din Educaţie au anunțat, sâmbătă, că au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, după ce Guvernul a anunţat că se plafonează cheltuielile de personal şi activităţile de formare profesională şi se accentuează deficitul de personal.

Pe 25 şi 26 aprilie va fi pichetat sediul Guvernului, iar pe 10 mai va avea loc un marş de protest.

                                                                                                                    Adina Silav