1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:17
No menu items!

Ciucă, „Citizen Kane”. Liderul PNL se compară în cartea sa cu eroul unuia dintre cele mai bune filme din istoria cinematografului

spot_img

Nicolae Ciucă, cadidatul PNL la prezidențiale, s-a comparat în autobiografia ”În slujba țării” cu Citizen Kane, eroul filmului cu același nume regizat în 1941 de Orson Welles și considerat una dintre cele bune pelicule din istoria cinematografului.

Nicolae Ciucă scrie în cartea sa publicată duminică, „În slujba țării”, despre momentul în care a trecut de la cariera militară la politică. El spune că președintele Klaus Iohannis l-a sunat și l-a întrebat dacă ar fi de acord să treacă în rezervă, pentru a fi numit ministru al Apărării: „Președintele e comandantul forțelor armate și, chiar dacă ceea ce îmi adresa era o rugăminte, venită din partea dumnealui, era un fel de ordin, nu puteam să refuz”.

Ciucă scrie că în octombrie 2019 președintele Klaus Iohannis l-a sunat și l-a întrebat dacă este de acord să treacă în rezervă și să devină ministru al Apărării.

„Președintele e comandantul forțelor armate și, chiar dacă ceea ce îmi adresa era o rugăminte, venită din partea dumnealui era un fel de ordin, nu puteam să refuz. Și astfel, în data de 28 octombrie am trecut în rezervă la cerere, iar la 4 noiembrie 2019, odată cu învestirea de către Parlament a Guvernului condus de Ludovic Orban, activitatea mea în cadrul Armatei, după 34 de ani în care am servit patria ca militar, s-a încheiat”, a scris Ciucă în cartea sa.

În timp ce era ministru al Apărării în guvernul condus de Ludovic Orban, premierul (care în acel moment era și președintele PNL) i-a propus la începutul lunii noiembrie 2020 să intre în PNL: „Mi-a spus că ar fi bine să devin membru PNL și să candidez pe liste în județul natal, Dolj. Am acceptat și așa am intrat în politică”.

„Campania electorală din toamna lui 2020 a însemnat o nouă provocare pentru mine. Era pentru prima oară când trebuia să mă comport ca un om politic. Cum e lesne de imaginat, nu aveam experiență politică, nu fusesem membru al niciunuia dintre partidele politice care rivalizau din 1990 încoace. Am primit invitația de a mă înscrie în Partidul Național Liberal la pachet, cum se spune, cu oferta de a deschide lista pentru Senat a liberalilor din județul Dolj. Ipostaza de a reprezenta județul de baștină în Parlament era tentantă, cred că oricui i se pare onorant să fie ambasadorul politic în Capitală al locului de obârșie. Cât privește aderarea la Partidul Național Liberal, ea mi s-a părut naturală, nu am avut nicio frământare lăuntrică în privința asta”, scrie Ciucă.

„Un fel de Citizen Kane”

El descrie momentul în care s-a întors în comuna Plenița, din Dolj, acolo unde a copilărit, și se compară cu Citizen Kane, personaj din filmul „Cetățeanul Kane”, care a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, în anul 1942.

„Așadar, în toamna lui 2020, am intrat în politică. M-am reîntors la Plenița ca ministru în funcție, candidat pentru parlament. O situație delicată, emoționantă, aș spune. Un fel de Citizen Kane care vine, el însuși, să caute săniuța copilăriei și judecă, în locul celorlalți, dacă, reîntorcându-se, înțelege din privirile celor care i-au însoțit copilăria, dacă viața lui a meritat trăită”, a mai scris Nicolae Ciucă în cartea sa, pe care a lansat-o duminică în cadrul unei emisiuni TV moderată de Mircea Dinescu, un show culinar.

Ulterior, când a fost desemnat premier, Ciucă spune că ”nu a fost o surpriză”.

”Klaus Iohannis m-a desemnat cu formarea noului Guvern (…) Mai trecusem printr-o experienţă similară în timpul tranziţiei de la Guvernul Orban la Guvernul Cîţu când, în calitatea mea de membru al Guvernului, am fost numit prim-ministru interimar, la 8 decembrie 2020 (…) Era nevoie de o decizie politică curajoasă, care să ducă la alcătuirea unei alianţe stabile, într-un moment deosebit de delicat atât pentru România, cât şi pentru regiunea est-europeană. Poziţia mea din momentul desemnării a lăsat să se înţeleagă că va trebui să lăsăm deoparte orgoliile şi să formăm un Guvern cu o majoritate largă, stabilă în Parlament”, adaufă liderul PNL în carte.

La finalul cărții sale, Ciucă explică și ce fel de președinte vrea să fie: unul „muncitor”, care nu concepe competiția între Guvern și președinte. 

                                                                                                              Adina Bucur