4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:54
No menu items!

Ciucă acuză Rusia de crime împotriva umanității și crime de război

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă condamnă Rusia pentru ”crime împotriva umanității și crime de război” și compară situația din Ucraina cu cea din Siria.

„O agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiati care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din Groznîi ori Alep. Toate aceste grozăvii ale războiului le regăsim azi la Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că criză energetică globală ”nu este deloc ruptă” de războiul din Ucraina și s-a adăugat la criza refugiaților.

”România alături de Europa și lumea întreagă se confrunta la data declanșării conflagrației cu pandemia și efectele economice ale acesteia. Li s-a adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de actualul război. Peste toate s-a adăugat utilizarea instrumentului militar pe scară largă de către Rusia, criza refugiaților și perspectiva unei crize economice, anunțată de problematica extrem de complexă a coerenței lanțurilor de aprovizionare și rupturi în globalizare ca urmare a sancțiunilor și izolării impuse Rusiei și Belarusului.

Spre deosebire de momentul 2015 când 1.000.000 de migranți din Orientul Mijlociu au zdruncinat Europa amenințând să o scindeze, criza actuală a refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil.

România a avut jumătate de milion de refugiați ucraineni pe teritoriul său. Mai adăugăm câteva mii de resortisanți ai altor state prinși în războiul din Ucraina care ne-au traversat țara și au avut nevoie de ajutor pentru a ajunge în statele de origine. România a acordat sprijin tuturor. Este momentul în care România a fost recunoscută de toți liderii lumii”, a afirmat premierului.

3,4 milioane de euro pentru ajutorul umanitar

”Am investit 3,4 milioane de euro în ajutorul umanitar și am construit un hub logistic european pentru ajutor umanitar la Suceava. Este vorba despre refugiați, dar este vorba și despre ucrainenii rămași în țara lor care au nevoie de hrană, combustibil și medicamente.

Alături de NATO, de partenerii din Uniunea Europeană, de statele lumii, am fost alături și suntem gata să sprijinim în continuare aceste eforturi!”, a continuat premierul.

141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse

”În adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse, în timp ce doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritrea. Un vot covârșitor care trădează mobilizarea globală și coeziunea în fața acestei enormități a războilui convențional de distrugere în plin secol 21, la care niciunul dintre noi nu s-ar fi așteptat”, a spus Nicolae Ciucă.

El a precizat că nivelul sancțiunilor a atins cote inimaginabile care arată că Rusia trebuie să iasă din logica de agresiune și a războiului.

„Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor armat sau blocarea Nord Stream 2? Același lucru s-a întâmplat peste Ocean cu țările care împărtășesc aceleași valori și gândesc la fel. România a fost alături de aceste țări pe baza creștererii prezenței americane și a NATO în țara noastră, prin creșterea bugetului de Apărare și prin creșterea măsurilor de Apărare a țării noastre. Și căutările de resurse energetice aletrnative se înscriu tot aici, discuții cu Turcia, discuții privind contractarea de gaze naturale lichefiate”, a adăugat Ciucă.

                                                                                                                    Adina Silav