Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance a fost exonerată, pe 21 februarie, de acuzațiile privind asocierea cu structuri de tip mafiot, capital social insuficient și altele, în urma cărora acesteia i s-a interzis dreptul de a încheia noi polițe de asigurare pe teritoriul italian.
Printr-o hotărâre a Consiliului de Stat al Republicii Italia (echivalentul Înaltei Curți de Casație și Justiție – secția contencios administrativ în România) a fost anulată o decizie prin care se interzicea societății dreptul de a subscrie noi polițe de asigurare pe teritoriul Italiei.
”Judecătorii Instanței Supreme din Italia au constatat că a fost comis un abuz împotriva City Insurance, îndreptat acum de justiție”, se arată într-un comunicat al societății.
Prin decizia definitivă și irevocabilă a Instanței Supreme din Republica Italia, sunt desființate toate suspiciunile privind societatea noastră referitoare la: asocierea cu structuri de tip mafiot, capital social insuficient, datorii neachitate către intermediari și asigurați, neplata taxelor către statul italian, precum și comunicatul de presă al Gărzii Financiare, al regiunii Veneția, din 17 aprilie 2012.
”Ca urmare a acestei hotărâri, City Insurance va utiliza toate mijloacele legale pentru a recupera prejudiciul comercial și reputațional cu care a avut de-a face în toată această perioadă. Odată cu decizia Instanței Supreme, clară și fără dubiu, orice declarație cu rea-voință și cu tentă negativă la adresa Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance în legătură cu acest subiect, este informație falsă”, a mai transmis compania.
Agenţia de ştiri ANSA relata, în octombrie 2012, că o companie de asigurări din România, controlată de un om de afaceri italian, este suspectată de autorităţile din Italia că ar fi acumulat în perioada 2007 -2012 venituri nedeclarate în valoare de 75 de milioane de euro. Potrivit ANSA, agenţii Gărzii Financiare din Veneţia au depistat venituri nedeclarate de 75 de milioane de euro la sucursala italiană a companiei de asigurări City Insurance. Firma a fost anchetată, de asemenea, în Veneţia şi Cagliari, pentru presupuse fapte ilegale legate de participarea la licitaţii organizate de companii publice din sectorul sănătăţii, potrivit presei italiene.
Astfel, compania înregistrată în România, nerezidentă în Italia, ar fi obţinut în perioada 2010-2012, prin mai multe firme intermediare, venituri din asigurări în regiunea Campania, preciza ANSA. În acelaşi caz a fost suspectat un italian din regiunea Campania care ar fi făcut parte din acţionarii firmei de asigurări.
Conform presei, în iulie 2012, autorităţile italiene de supraveghere a sectorului asigurărilor, alertate de Garda Financiară, au revocat autorizaţia companiei, invocând printre altele că autorităţile din România ar fi „absolut incapabile să cunoască şi să monitorizeze expunerea complexă a companiei pe teritoriul italian”.
Ancheta a fost lansată după ce autorităţile financiare din Veneţia au blocat o plată de 76 de milioane de euro datorată de regiunea Veneto către City Insurance, pentru acoperirea unor contracte de servicii în domeniul sănătăţii. Compania înregistrată în România a participat la mai multe licitaţii organizate de instituţii publice italiene în regiunile Veneto, Puglia, Basilicata, Sardinia, Sicilia, Lombardia, Lazio şi Emilia Romagna, datorită cărora a ajuns în 2011 la o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, potrivit ANSA.
C.C.