Fiind unele dintre cele mai iubite fructe pe plan autohton, este extraordinar de important să consumăm cireşe, deoarece ne pot scuti de multe neplăceri legate de sănătate.
Cireşele roşii conţin antioxidanţi puternici, în special flavonoide, care reduc riscul apariţiei şi dezvoltării afecţiunilor cardiace. Antocianinele, pigmenţii conţinuţi, au proprietăţi anti-inflamatorii, anti-îmbătrânire şi anti-carcinogene. Fitonutrienţii conţinuţi protejează neuronii din creier împotriva deteriorării, menţinând sănătatea creierului.
Proaspete, congelate sau uscate, includerea cireşelor în dietă, alături de un stil de viaţă sănătos, ajută organismul să trăiască mult şi bine. Cireşele conţin vitaminele B1, B2, B6, C, E, P, A, PP, minerale – potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf şi zinc, cupru, mangan, zaharuri şi acizi organici.
Consumul de cireşe reglează nivelul de colesterol şi trigliceride, reduce riscul apariţiei şi dezvoltării cancerului de colon, scade nivelul acidului uric, al proteinei C-reactivă şi a oxidului nitric, implicat în osteoartrită şi artrită reumatoidală.
Compuşii din cireşe inhibă procesele inflamatorii din organism, iar melatonina ajută la îmbunătăţirea ritmului circadian şi la instalarea somnului, reducând durerile provocate de artrite şi gută, riscurile instalării diabetului şi ajută în tratamentul pierderilor de memorie.
Sărace în calorii dar bogate nutritiv, cireşele sunt recomandate în curele de slăbire, fiind depurative, energizante, remineralizante, laxative şi antireumatismale. Pentru curăţarea organismului de toxine, se recomandă cura cu cireşe, deoarece favorizează eliminarea toxinelor din organism.
Cireşele acrişoare reprezintă o sursă excelentă de beta caroten.
Roxana Mera