4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:18
No menu items!

Circul ambulant

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roşca Stănescu

A început la Cotroceni. S-a mutat în Palatul Victoriei. Se duce la Parlament. Este circul reducerii CAS. O solicitare îndreptăţită a liberalilor, la care PSD a răspuns că de obicei. Formal. Cu lipsa de sinceritate. Cu perversitate. Şi într-un mod profund neserios. Un nou motiv pentru Traian Băsescu de a transforma un proiect într-un circ, premierul nefăcând altceva decât să-i dea apă la moară.

Traian Băsescu a pregătit salonul de la Cotroceni cu minuţiozitate. L-a transformat într-un studio al unei televiziuni de ştiri. Cu nu mai puţin de trei camere montate. L-a invitat insistent, la consultări, pe Victor Ponta. Ştiind că-l va prinde la înghesuiala. Pregătit să îl filmeze. Cu intenţia clară de a difuza imaginile cu respectiva întâlnire. Şi i-a ieşit. Victor Ponta s-a făcut de râs. Şi a adus-o pe doamna Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, în situaţia de a i se cere demisia. De către toate partidele din opoziţie. Dar şi Băsescu s-a făcut de râs. Şi uite aşa o intenţie bună, transformată într-un act normativ, dar fără a avea cuvenitele calcule în spate, are toate şansele să se finalizeze printr-o simplă mascaradă. Electorală.

Încercând să împuşte mai mulţi iepuri dintr-o lovitură, Traian Băsescu a luat iniţiativă decredibilizarii lui Victor Ponta, a ministrului Finanţelor, dar şi, hodoronc-tronc, a lui Calin Popescu Tariceanu. Pe acesta din urmă l-a acuzat – şi chiar înregistrările lui Traian Băsescu stau dovada – că ar fi încurajat, în 2008, o lege nesustenabila. S-a înşelat. Tariceanu, dimpotrivă, în calitate de premier, a condamnat Parlamentul pentru respectivă lege. Practic, Traian Băsescu a confundat două demersuri legislative din acel moment. Unul privind creşterea pensiilor, celălalt privind mărirea salariilor profesorilor. Mai departe, transformând instituţia prezidenţială în platou de filmări, preşedintele Traian Băsescu a încercat şi a reuşit pe deplin să îl prindă pe ministrul Finanţelor la înghesuiala. Să demonstreze opiniei publice faptul că, în spatele măsurii de reducere a CAS-ului, nu există niciun fel de pregătire la nivel guvernamental. De pregătire a respectivei măsuri. Cu alte cuvinte, atunci când, pentru a-i încuraja pe întreprinzători, Guvernul decide să încaseze mai puţin, într-un an, cu câteva miliarde de lei, el trebuie să prevadă şi de unde va putea fi acoperită această gaură. Numai în acest fel măsură este sustenabila. Altfel, dintr-o intenţie bună, ea se transformă într-o faptă rea. Pentru că fie este aruncat bugetul ţării în aer, fie se ia o măsură la care se renunţa după câteva luni şi atunci ea se reduce doar la o acţiune cu caracter electoral, fie, ceea ce este la fel de rău, devin necesare alte impozite şi taxe. Care să le ia oamenilor cu mâna dreaptă ceea ce li s-a dat cu mâna stângă.

Nu Guvernul ar fi trebuit să fie chemat la Palatul Cotroceni. Nimeni nu ar fi trebuit să fie chemat. Pentru că legea de reducere a CAS-ului a fost dată de Parlament. Dacă preşedintele este nemulţumit de lege, în mod constituţional, fără a mai fi necesar niciun circ, el o poate întoarce în Parlament care, la rândul său, o votează din nou, o amendează ori o respinge. Aşa stau lucrurile într-un stat normal. Aşa ar fi trebuit să se întâmple şi la noi.

Este necesar să deschidem o paranteză. S-a întâmplat ceva semnificativ între momentul în care s-a decis să se dea curs unei solicitări insistente a liberalilor, încă de pe vremea USL, de reducere a CAS-ului şi ziua de luni, în care s-a desfăşurat circul de la Cotroceni? Da. La data la care legea a fost votată, România nu era ameninţată de un deficit. Astăzi însă, deficitul se vede. Fără ochelari. Situaţia s-a schimbat. Tocmai de aceea Guvernul avea datoria să identifice mult mai precis decât atunci când a susţinut legea în Parlament sursele de venituri necesare pentru că actul normativ să fie sustenabil. Şi nu a făcut acest lucru. Guvernul este în culpă. Iar culpa e dovedită nu atât de înregistrările din paltoul de filmare de la Cotroceni, cât de intenţiile Executivului, cât se poate de explicite, de a modifica, din nou, Codul Fiscal. Mărind o serie de taxe şi impozite şi introducând altele noi.

După ce toţi protagoniştii telenovelei de la Cotroceni şi-au dat în petic şi după ce Guvernul se mai bâlbâie o vreme arătându-şi neputinţa de a studia efectele unui act normativ şi de a identifica resursele pentru scăderea CAS, legea se va întoarce probabil în Parlament. Am toate motivele să cred că Traian Băsescu va refuza să o semneze. Dar se întoarce doar legea sau vine şi circul în Parlament? Ca să nu vină şi circul, ar fi necesar că, până atunci, doamna Ioana Petrescu, care s-a dovedit incompetenţă, să demisioneze. Şi altcineva să identifice resursele financiare. Altele decât noi impozite şi taxe.