2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:13
No menu items!

Circ în Parlament, la dezbaterile pe legea pensiilor speciale. PNL, PSD și UDMR votează pe bandă, USR împotrivă, iar AUR se abține

spot_img

Senatorii au dezbătut, marți, în comisiile de specialitate, proiectul legilor speciale și amendamentele convenite de coaliția de guvernare. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat pe bandă rulantă propunerile, singura opoziție fiind doar din partea senatorilor USR, iar reprezentanții AUR s-au abținut de la vot.

După trei ore de dezbateri, comsisiile au dar raport favorabil proiectului privind pensiile speciale. Amendamentele coaliției au fost admise.

Printre modificările aduse proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii persoanei, impozitarea părții de necontributivitate din pensia specială și interzicerea cumulului mai multor pensii speciale.

Comisia de Muncă, comisia de Apărare din Senat și comisia Juridică s-au reunit în ședință comună pentru a dezbate proiectul de lege care ar trebui să elimine pensiile speciale, conform jalonului asumat de România prin PNRR.

USR a depus propriile amendamente, care au fost respinse imediat. Senatorii au început apoi votul pe amendamentele coaliției PSD-PNL.

Propunerea care prevede ca plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate și impozitarea venitului din pensie cu 15% a fost adoptată.

Claudiu Tîrziu, AUR: „Eu înțeleg ce se întâmplă aici, că este o pură formalitate de aceea nu am gășit de cuviință să reacționăm la dezbateri generale și nici să votăm ceea ce dvs propuneți. Vom susține amendamentele colegilor din opoziție. Este un formalism, o bătaie de joc și o mizerie pe care o face puterea la adresa parlamentarismului”.

Referitor la acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, care pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au altă ocupație, amendamentul a fost ca „pensia de serviciu să reprezinte 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei, similare în plată, corespunzătoare funcției de execuţie deţinute de aceștia anterior încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă 65% din media tuturor indemnizațiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legislația privind salarizarea specifică în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu”.

Senatorul USR Ștefan Pălărie solicită explicații pentru amendamentul prin care se reglementează acordarea pensiei speciale pentru corpul diplomatic: „Aș vrea să remarc tăcerea asurzitoare și probabil blatul pe care îl fac cu puterea al unor partide ca de exemplu, AUR, pe proiectul eliminării pensiilor speciale”, a spus Pălărie.

Dezbaterile sunt publice.