1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:33
No menu items!

Ciprul renunță la controlul capitalurilor, pe fondul revenirii băncilor

spot_img

Persoanele fizice nu vor mai avea limite impuse pentru transferurile bancare

cipru

Ciprul, una dintre cele mai mici economii ale Zonei Euro, a decis ridicarea ultimelor măsuri de control al capitalurilor, din seria impusă de criza financiară majoră din 2013, potrivit BBC.

Acesta a fost primul și singurul caz al unui stat din spațiul monetar unic de restricționare a transferurilor de bani, în condițiile în care băncile au fost luate cu asalt, pe fondul neîncrederii și, ulterior, al panicii. Evoluțiile din ultimii doi ani din Cipru oferă o perspectivă asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în Grecia, pe fondul retragerilor masive din bănci.

Inițial, controlul capitalurilor a fost atenuat în ianuarie.

Astfel, au fost suspendate plafoanele lunare de 20.000 de euro pentru transferurile persoanelor fizice din băncile cipriote către bănci străine și de 10.000 de euro pentru sumele cash scoase peste graniță.

Ciprul a fost salvată în martie 2013, printr-un program de bailout al Comisiei Europene și FMI, după ce marile bănci au fost aproape de faliment, în contextul pierderilor masive rezultate din investițiile în obligațiuni din Grecia, estimate la 4,5 miliarde €.

Acordul de bailout a presupus și recapitalizarea Bank of Cyprus, cea mai mare instituție de credit din țară, prin folosirea depozitelor de peste 100.000 de euro ale clienților și oferirea de acțiuni la schimb. Aceasta a fost prima măsură de tip ”bail-in” din Zona Euro.

Sectorul financiar-bancar din Cipru, stat membru al UE din 2004, este folosit de economia subterană din Rusia pentru spălarea de bani, potrivit unui raport publicat la Washington de organizația Global Financial Integrity (GFI).

Ciprul are o populație de 0,8 milioane de locuitori și un PIB de 22 de miliarde de dolari, iar în ultimii ani a fost cea mai importantă destinație pentru banii veniți din Rusia și cea mai importantă sursă pentru mișcarea banilor în sens invers.

Președintele cipriot Nicos Anastasiades a afirmat că economia este în creștere sustenabilă, după trei ani de recesiune, iar ridicarea controlului capitalurilor reprezintă ”un vot de încredere în sistemul bancar, care este deplin independent de instituțiile bancare grecești și care se poate mișca spre înainte”.