3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:27
No menu items!

Ciolacu trimite Corpul de Control la DGASPC Giurgiu, după apariția imaginilor în care un polițist agresează copiii dintr-un centru

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control să se ocupe de cazul de la Giurgiu, unde un polițist a fost filmat când agresează și amenință copiii aflați în sistemul de protecție specială.

Decizia premierului vine după ce ministrul Familiei, Natalia Intotero, i-a cerut trimiterea Corpului de Control pentru a verifica întreaga situaţie de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

„Nu trebuie să mai fim blânzi cu astfel de persoane. Cine nu-şi face datoria, categoric să plece”, susține ea. 

 „Am făcut o scrisoare către primul ministru, Marcel Ciolacu, şi către ministrul Afacerilor Interne, prin care am solicitat domnului prim-ministru trimiterea Corpului de Control la Giurgiu pentru a verifica cele întâmplate şi nu doar, întreaga situaţie de la DGASPC. Între timp, am observat, dintr-o apariţie pe site-ul Ministerului de Interne, că şi dânşii s-au autosesizat, respectiv de la IPJ Giurgiu, care au transmis către Parchet pentru începerea unor cercetări”, a precizat ea.

Intotero a precizat că DGASPC se află în coordonarea Consiliului Judeţean Giurgiu, iar schimbarea sau punerea în funcţie a angajaţilor este atributul CJ Giurgiu.

„În egală măsură, au acelaşi atribut de a strânge aceste propuneri pentru angajări suplimentare acolo unde este cazul, iar acestea vin transmise la ministerul de resort, respectiv domnului ministru Veştea, pentru a depune mai departe memorandum în vederea angajării unor persoane, dacă este cazul. Din partea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în subordinea noastră fiind Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, noi avem rol de coordonare metodologică, adică tot ceea ce înseamnă schimbare de legislaţie, aducere la cunoştinţă a acestor schimbări, legislaţie care să vină atât în sprijinul angajaţilor cât şi în sprijinul beneficiarilor, politici publice pentru aceştia, în egală măsură, tot ceea ce ţine de sancţiuni, destituiri din funcţie, de angajări, aceasta se face prin Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află SGASPC, şi mai departe ministerul de resort”, a arătat ministrul Familiei.

Întrebată dacă au fost verificate conturile de pe reţelele de socializare de unde au fost trimise filmările, pentru a se stabili dacă sunt false sau nu, şi dacă a vorbit cu fetele beneficiare, Intotero a explicat: „În urma primirii acelor imagini, în urmă cu aproximativ două zile, deplasându-mă la faţa locului, am constatat că da, există o situaţie tensionată, ceea ce se vedea şi în imaginile respective, o situaţie foarte tensionată între cei care muncesc la acest centru şi beneficiari. Şi da, într-adevăr, anumite expresii nu îşi au locul. Am spus-o şi o repet: nu este o muncă uşoară, dar cine a ales să muncească în acest domeniu trebuie să fie dedicat trup şi suflet. Aceşti copii, aceşti minori, au ajuns acolo şi vin cu traume. Aici nu vorbim că cineva are un autoturism, face o pană, schimbi roata şi autoturismul este în stare funcţională. Aici vorbim de terapii, de înţelegere pe o perioadă îndelungată. Or, dacă alegi să munceşti într-un astfel de domeniu, trebuie să empatizezi cu fiecare caz în parte”.

Ea a susţinut că în România există case familiale ”model”, dar şi unele unde sunt probleme şi unde angajaţii ”ar trebui să fie mult, mult mai atenţi şi mai implicaţi”.

„La casa pe care am vizitat-o i-am întrebat pe copii inclusiv dacă sunt mulţumiţi de mâncare şi mi-au arătat ceea ce li s-a pregătit pentru ieri seară şi chiar m-au îndemnat să gust din mâncarea pregătită şi am gustat… nu pot să spun că era ceva bun. Iar pentru opt copii să vii să pregăteşti o cantitate atât de mare care apoi să o laşi pe aragaz, să se strice, pentru a doua zi…. Da, cei care au ales să muncească în acest domeniu cred că trebuie să fie foarte, foarte implicaţi”, a continuat ea.

Ea a menţionat că a discutat cu şefa centrului vizitat, care i-a spus că lucrează din anii 90. „I-am spus: indiferent de solicitarea nervoasă, dvs. aţi ales această meserie. Aceşti copii au nevoie de empatie şi până când funcţionarii statului nu înţeleg că acolo unde sunt ei fiecare trebuie să îşi facă treaba cu foarte multă seriozitate… deci este inadmisibil”, a afirmat Natalia Intotero.

Un polițist a fost filmat în timp ce îi lovește și amenință cu moartea pe copiii aflați în sistemul de protecție specială. În prima parte a filmării, polițistul trântește o fată pe jos și o lovește, iar ulterior amenință un băiat și îl jignește, în ciuda faptului că minorul îi vorbește frumos.

”Dacă o singură dată mai pui mâna pe mine, prin geam te scot. Fir-ați ale dracu de nesimțite, nu mai face așa la mine! Nu pui tu mâna pe mine. Tu, dacă-ți mai aud o dată gura, te omor. Ai auzit, mă? Cu cine ai vorbit, mă, nesimțitule? Dacă mai vin o singură dată aici și îți aud gura, ai belit p**a”, spune polițistul în filmare.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Giurgiu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu pentru purtare abuzivă şi a dispus cercetarea disciplinară poliţistului.

                                                                                                                Adina Silav